Jeremić: Non-pejper o Kosovu probni balon, prvenstveno za SPC

Vesti 27. apr 202122:05 6 komentara
Vuk Jeremić
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je "non-pejper“ po kojem bi Srbija trebalo da prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu vrsta probnog balona, prvenstveno za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i da ima određenu težinu, ali da "ne predstavlja nikakvo ohrabrenje za SPC", saopštila je ta partija.

U tom papiru nema novih momenata osim posebnog statusa SPC, koja je najveća brana potpisivanju sporazuma koji bi imao pravno dejstvo priznanja međunarodno pravnog suvereniteta Kosova i zato je, za razliku od prethodnih papira, dosta prostora posvećeno budućem statusu crkve, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

POVEZANE VESTI

On je istakao da je u poslednjem „non-pejperu“, čiji bi najbolji prevod na srpski jezik bio predlog, kao i u ostalim prethodnim papirima, najvažnije članstvo Prištine u UN.

Kada otvorite put za članstvo Kosova u UN, tada ste izgubili svaku kontrolu šta će se u budućnosti događati na tom prostoru. Nema međunarodno pravnog uzusa koji sprečava da dve suverene zemlje donesu odluku o ujedinjenju, što bi mogle da urade Albanija i Kosovo ako dobije članstvo u UN, upozorio je Jeremić.

On je podsetio da 2006. godine, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, nikome nije palo na pamet da bi 15 godina kasnije SPC mogla da „dođe u egzistencijalni problem“.

To bi sutra moglo da se dogodi u nekakvoj velikoj Albaniji, ali tamo ne bi mogle da se organizuju litije za odbranu SPC, rekao je Jeremić.

Upitan da li može da nasluti ko bi mogla da bude „pametna žena“ koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo kao autorku teksta, Jeremić je odgovorio da bi mogao da nasluti, ali da ne bi spekulisao, i dodao da nije reč o nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, jer ona „ne bi odvojila toliko vremena da napiše detaljni papir tog tipa“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare