Jeremić ne isključuje novi bojkot, Obradoviću se ne čekaju ni Vučić ni Brisel

Vesti 06. maj. 202118:24 > 20:0235 komentara
Podeli:

Završeni su razgovori dela opozicije i predstavnika Evropskog paralmenta oko poboljšanja izbornh uslova, a u okviru priprema za međustranički dijalog koji bi trebalo da počne u junu. Za lidera Narodne stranke Vuka Jeremića trenutno je nezahvalno govoriti da li je deo opozicije koji predvodi bliži bojkotu ili izlasku na izbore, dok Pokret Dveri traži da i vlast, ali i posrednici iz EU, prestanu sa odugovlačenjem.

Drugo poluvreme razgovora evropske četvorke sa srpskom opozicijom otvorio je sastanak sa grupom okupljenom oko Narodne stranke.

Predsednik Narodne Vuk Jeremić kaže da evroparlamentarci jako dobro znaju kakvo je stanje u medijima i kako vlast koristi državne resurse u izbornom procesu, tako da se na današnjem sastanku na te stvari nije trošilo vreme.

POVEZANE VESTI:

Jeremić se nije odredio na naše pitanje da li je u ovom trenutku bliži bojkotu ili izlasku na izbore. Kaže da ne sumnja u efekat ovih razgovora, ali da treba sačekati i videti da li će se izborni uslovi u nekom narednom vremenu promeniti, i zbog toga je, kako ističe, jako važno u kakvom će se formatu voditi dijalog.

Jeremić se pita da li će to biti na osnovu nekog teksta ili na osnovu, kako kaže, „pričica“ koje su po njegovim rečima, već viđene u prethodnom periodu.

Zbog toga je grupa oko Narodne stranke, kako kaže, danas evroparlamentarcima predala nacrt dokumenta koji bi, prema njihovim rečima, mogao da bude osnova za dijalog vlasti i opozicije.

„Oni koji su objavili svoje platforme, mislim da nisu učinili baš najbolju uslugu javnosti, s obzirom da su praktično svoje pregovaračke pozicije predstavili kao početak kampanje za koju još uvek ne znamo da li će do nje doći, ukoliko želimo da budemo ozbiljni, principijelni, i da se izborimo za kakve-takve uslove za učešće na izborima“, poručuje Jeremić.

Dodaje i da je Narodna stranka dala reč da neće učestvovati na „lažnim izborima“.

boško obradović
Izvor : N1

A, Boško Obradović objašnjava da pokret „Dveri“ ima ekskluzivnu poziciju s obzirom na to da istovremeno razgovara i sa evroparlamentaricima, ali je takođe deo grupe onih opozicionih stranka koji ne žele posredovanje EU i razgovaraju u Narodnoj skupštini sa predsednikom parlamenta i predsednikom države.

Kako kaže Obradović, pokret „Dveri“ ima poziciju da vrši pritisak i na vlasti i na evroparlamentarce, jer kako je rekao, ne čeka mu se ni Vučić ni Brisel.

Obradović kaže da je i dalje za jedinstven nastup opozicije u dijalogu, i da je za njega najvažnije da dijalog što pre počne i da se što pre završi.

„Mislim da i naša vlast odlaže dijalog i želi da potroši vreme do izbora kako se ništa ne bi promenilo, ali nažalost, sa druge strane, i delegacija Evropskog parlamenta nekako stalno odlaže početak dijaloga iz raznih razloga“, primećuje Obradović.

Lider Dveri najavljuje i da će tražiti garancije da se ono što bude dogovoreno, zaista i ispuni.

„Kao jedinu garanciju vidimo da opozicija ima svoje predstavnike u nekom radnom telu koje će kontrolisati kompletan predizborni i izborni proces“, objašnjava on.

S obzirom na to da je prva runda primprema za dijalog zatvorena, sutra će se u Narodnoj skupštini i predsednik parlamenta Ivica Dačić sastati sa evropskom četvorkom kako bi se videlo šta je u prethodnom periodu urađeno, i kuda dijalog vodi.

Podsetimo, vlast i opozicija bi za isti sto, uz posredovanje EU, trebalo da sednu početkom sledećeg meseca.

Komentari

Vaš komentar