Jeremić: Nakon Negotina jasno – rezultat izbora mora se braniti i fizički

Vesti 18. okt 202110:38 > 10:56 92 komentara
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su lokalni izbori u Negotinu pokazali da opozicija mora biti spremna da fizički brani rezultat koji ostvari.

Povezane vesti:

“Bez spremnosti na fizičko suprotstavljanje, nema bilo kakvog rezultata. To znači da kada probaju da vas odvedu sa biračkog mesta bez obrazloženja, morate da pružite otpor”, rekao je Jeremić u Novom danu na N1.

On je objasnio da “apsolutno ne poziva na nasilje” na biračkom mestu, nego na građanski otpor.

Jučerašnji izborni dan u Negotinu protekao je uz incidente i razmenu optužbi Narodne stranke i SNS-a. Narodna stranka saopštila je tokom dana da su njeni članovi biračkih odbora u toku dana privođeni bez ikakvog osnova i, kako su rekli, na taj način sklanjani sa biračkih mesta kako bi se omogućila krađa glasova.

Lider Narodne stranke kaže da je “pokazna vežba”, kako je ranije nazvao izbore u Negotinu, pokazala da je vlast “spremna na sve” i da je Upravni sud “u potpunosti abdicirao i izašao u susret SNS”.

Srpska napredna stranka saopštila je da je u Negotinu osvojila 75 odsto glasova, a Jeremić kaže da je njegova Narodna stranka osvojila više od 13 odsto glasova.

Naveo je da su aktivisti SNS skupljali postpise za koaliciju NADA, listu lidera Zdrave Srbije Milana Stamatovića, Srpsku radikalnu stranku i Savez 90/Zelenih Srbije.

Jeremić tvrdi da je 10 odsto glasova “rasuto” na liste koje nisu prešle cenzus.

“Naprednjaci su skupljali potpise svima. U realnosti postojali su samo SNS i Narodna stranka”, rekao je on i izrazio uverenje da je većina glasača koji su birali ove stranke verovala da glasa za opoziciju.

Rekao je da je uveren da će izbori u Negotinu služiti kao katalizator i da će imati efekat ubrzanja dogovora unutar opozicije.

“Narodna stranka se zalaže za jedinstven nastup, u smislu jedne kolone, na svim nivoima u aprilu, ako se opredelimo da na njih izađemo”, dodao je on i negirao da postoji rasprava oko kvota između stranaka.

Na pitanje da li ujedinjenje opozicije uključuje Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića i Dveri Boška Obradovića, Jeremić kaže da je pozicija Narodne stranke da svi treba da budu pozvani.

Diplomatski nadzornici – “španska inkvizicija”

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, ocenio je da je nacrt Zakona o spoljnim poslovima ojačava “totalitarnu strukturu” odlučivanja u tom ministarstvu.

“To je centralizacija spoljinh poslova, sovjetskog tipa”, rekao je Jeremić.

On kaže da je predviđena specijalnog diplomatskog nadzornika “bukvalno španska inkvizicija” – neko ko ima “pravo da postrojava diplomate” i određuje ko treba da bude kažnjen a ko nagrađen.

Navodi da budući ambasadori više neće imati obavezu da se pojavljuju pred skupštinskim odborom za spoljne poslove, a ministar će moći da uputi diplomate na službu gde god on hoće pod pretnjom gubitka posla.

Nacrt takođe predviđa, kaže Jeremić, da lokalna samouprava, pokrajinski organi i drugi ne smeju da komuniciraju sa inostranstvom osim preko Ministarstva spoljnih poslova.

Celo gostovanje pogledajte ovde:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare