Jeremić: Javno saopštiti da odbijamo članstvo Prištine u UN

Vesti 08. jan. 202120:008 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pozvao je vlast da jasno i javno saopšti da Srbija odbija ideju o članstvu Prištine u UN, odnosno o faktičkom priznavanju Kosova kao nezavisne države, jer će se tek tada otvoriti prostor za realne razgovore o normalizaciji životnih prilika na Kosovu i Metohiji i drugde u regionu. "Tada će biti moguće pregovarati o životnim pitanjima, poput imovine, saradnje u ekonomiji, zdravstvu i nauci, kao i o očuvanju ugrožene srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji", rekao je Jeremić Televiziji srpske dijaspore, prenela je njegova stranka.

Jeremić je istakao da vlast Srbije, međutim, u poslednjih osam i po godina delu međunarodne zajednice šalje signale da je spremna da postigne „istorijski kompromis“ koji bi podrazumevao „stolicu“ za Kosovo u UN.

„Ako stalno šalju takvu poruku, zašto bi Albanci pregovarali o bilo čemu ispod onoga što srpska strana nagoveštava da je sprema da učini? Vlast u Beogradu to radi jer zauzvrat traži da međunarodna zajednica toleriše njeno ponašanje u Srbiji“, procenio je Jeremić.

Govoreći o promeni vlasti, Jeremić je rekao da je „jedinstven opozicioni front“ ;uslov za to, ali da je formiranje takvog fronta poslednji korak, jer je pre toga neophodno da opozicione stranke uspostave jaku stranačku infrastrukturu i da dopru do građana u celoj Srbiji.

„Za to su neophodni ideologija, program i ljudi. Ko to nema, teško će ubediti građane da skrenu pogled sa onoga što im se servira na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i da razmisle o nečemu drugom. Ako ne možete da odgovorite na pitanja šta je vaša politika po pitanju Kosova i Metohije, odlaska mladih iz Srbije, zdravstva, obrazovanja i identiteta, onda vas narod neće slušati“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka na desnom centru, poput Hrišćansko-demokrartske unije (CDU), liberalno-konzervativne partije koja je u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel u Nemačkoj.

Dijaspora da ima određen broj garantovanih mandata u Skupštini

„Narodna stranka se zalaže za ozbiljan pristup nacionalnim pitanjima i smatra da je srpski narod jedan i nedeljiv gde god živeo. Takođe, zalažemo se za domaće privredno preduzetništvo i vladavinu prava, i strogo se protivimo direktnom ili indirektnom priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je dijaspora jedna od najvažnijih oblasti u programu Narodne stranke i da bi „država trebalo da jednako tretira svakoga ko se oseća Srbinom, gde god na svetu živeo“, i da bi dijaspora trebalo da ima određen broj garantovanih mandata u Skupštini Srbije.

„Izborno pravo mora biti garantovano svima s pasošem Srbije, gde god živeli, i svima mora biti omogućeno da glasaju jednako lako kao u… bilo kojem mestu u Srbiji“, rekao je Jeremić.

„Jednostavno je organizovati glasanje dijaspore poštom ili elektronskim putem, ali vlast to odbija da učini jer ti ljudi nisu ucenjeni poslom, nisu bombardovani režimskom propagandom i jer su u zemljama u kojima žive videli kako država može da se uredi. Oni nisu prirodni glasači vlasti i zato ih vlast onemogućava da glasaju“, zaključio je Jeremić.

Komentari

Vaš komentar