Jeremić: Ako vlast ne ispuni minimalne uslove ponovo bojkotovati izbore

Vesti 20. jan. 202122:37 > 22:4351 komentara
Podeli:
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbiju dele tri strateška koraka od "čemera u kojem se trenutno nalazi" do situacije u kojoj je moguće zamisliti promene.

Prema njegovim rečima, to su dijalog o izbornim uslovima, jačanje infrastrukture opozicionih stranaka i način učešća na izborima, koji bi trebalo da bude „ako ne jedinstven, onda bar blisko koordinisan“.

„Narodna stranka smatra da bi izbore ponovo trebalo bojkotovati ako ne bude izbornih uslova koji su bar polupristojni. Opozicija mora ostati čvrsta u stavu da će ponovo bojkotovati izbore ako vlast pokuša da joj ’proda rog za sveću’ i ne ispuni minimalne zahteve opozicije, idealno bi bilo jedinstvene. Ako ta opcija nije na stolu, ne može se pregovarati“, rekao je Jeremić televiziji Nova S.

Jeremić je istakao da bi u dijalogu o budućim izbornim uslovima opozicija trebalo da nastupi ozbiljno i konsolidovano, ne sa 15 pregovarača koji će posle svake runde dijaloga davati različite izjave, nego da ima jednog ili dva pregovarača koji bi jasno izložili šta je potrebno da se promeni kako bi u Srbiji izbori bili „bar polufer, polunormalni i polupošteni“.

„Drugi korak je da opozicija, nakon što dobije izborne uslove ili postigne nešto u tom dijalogu, ima dovoljno ozbiljnu partijsku infrastrukturu koja će biti u stanju da iskoristi bolje uslove kako bi postigla bolji rezultat. Džaba je oslobađanje ili poluoslobađanje RTS-a ako nema političke infrastrukture koja će omogućiti čoveka na svakoj biračkoj kutiji, jer tamo gde nemamo kontrolora, tamo će da pokradu izbore“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da je treći korak koordinisani nastup opozicije – u jednoj ili više kolona.

„Ali to je tek treći korak, iako svi najviše vole da upravo o njemu diskutuju. On će biti na redu tek kada ste ušli u šumu, uhvatili zeca i napravili ražanj“, kazao je Jeremić.

„Vučić od Srbije napravio prćiju“

Jeremić je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnih osam godina od Srbije „napravio prćiju“.

„Tako nas svet posmatra – kao prćiju. I logično je da na čelu prćije bude đilkoš, a ne neki filozof ili diplomata. Ako još tog đilkoša ’imaju u fioci’ za more stvari i ako je zato spreman da uradi apsolutno sve što se od njega zatraži, onda on možda i nije najgore rešenje za strance“, ocenio je Jeremić.

Jeremić je ukazao da opozicija mora delovati dovoljno ozbiljno da bi se kvalifikovala da sa međunarodnim faktorom razgovara na način kojim bi zavredela podršku.

„Danas to nije slučaj i stranci Srbiju doživljavaju kao prćiju kojom upravlja đilkoš. Da bismo to promenili, moramo da se konsolidujemo“, upozorio je Jeremić.

Upitan o odlasku iz stranke bivšeg potpredsednika Narodne stranke Nikole Jovanovića, Jeremić je odgovorio da „stranka ide napred, a čirevi pucaju i gnjilo tkivo otpada“.

Komentari

Vaš komentar