Jelisavčić: Euro litijum zatrpava rupe verovatno zbog poljoprivrednog inspektora

Vesti 06. maj 202212:06 > 12:084 komentara
Podeli:
Izvor: Milena Kuzmanović

Nakon pisanja N1 o posledicama istržnih radnji kanadske kompanije Euro litijum Balkan na plodnim oranicama u selu Lukavac kod Valjeva i nakon objavljivanja fotografije koja svedoči o tome kako poljoprivredne mašine propadaju u blato na mestima gde su vršena istraživanja, ova kompanija proteklih dana užurbano zatrpava basene, koje je iskopoala na dve nove parcele u ovom selu na kojima je započela sa geoistraživanjem.

Povezane vesti:

Gordana Jelisavčić iz pokreta Marš sa Kolubare kaže za N1 da su meštani pomislili da Euro litijum nastavlja sa započetim istraživanjima.

„Mi smo pomislili da oni nastavljaju sa započetim bušenjem i pored toga što su javno saopštili da ‘zbog protesta i blokada građana i bezbednosti svojih radnika’ zaustavljaju započet proces. Međutim, kada su se meštani okupili i došli na lice mesta videli smo da oni ne nastavljaju bušenje već zatrpavaju te bazene. Šta to praktično znači, ne znamo! Ali, oni znaju da smo mi prijave uredno predali republičkoj poljoprivrednoj inspekciji u Valjevu i da inspektor ovih dana treba da izađe na lice mesta i verovatno zbog zoga užurbano zatrpavaju ove rupe“, smatra Jelisavčić.

Pokret Marš sa Kolubare obratio se poljoprivrednoj inspekciji u Valjevu tvrdeći da Euro litijum Balkan u okviru svojih istražnih radnji u basenu Valjevo – Sever buši i na plodnim oranicama, suprotno Zakonu o poljoprivredi.

Iz pokreta poručuju da je poljoprivredni inspektor trebalo da izađe na teren odmah nakon prvomajskih praznika, ali je taj izlazak odložen za sledeću nedelju.

Kompanija Euro litijum Balkan saopštila je da je 28. aprila obustavila svoje geološka istraživanja u okolini Valjeva, a da su u četvrtak 5. maja podizvođači izašli na teren kako bi zatvorili basene za vodu na lokacijama za bušenje.

Komentari

Vaš komentar