Jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Petnici dala izjavu policiji

Vesti 01. jul 202111:45 > 11:57 19 komentara
N1

Valjevskoj policiji u sredu je dala izjavu jedna od žrtava seksualnog zlostavljanja u Istraživačkoj stanici "Petnica", jedna od pet koje su svoje uznemirujuće iskustvo podelile i sa novinarkom lista "Vreme". Radi se o osobi koja je u Petnici boravila pre 2013. godine, odnosno pre donošenja takozvanog Marijinog zakona, po kome seksualni delikti učinjeni nad maloletnim osobama i deci ne zastarevaju.

POVEZANE VESTI

To je prva žrtva seksualnog uznemiravanja u IS „Petnica“ koja je dala izjavu policiji o tome šta je prilikom pohađanja seminara u toj obrazovnoj ustanovi doživela.

U Javnom tužilaštvu u Valjevu za N1 je rečeno da je policija prilikom pretresa stana osumnjičenog Branislava Savića pronašla veći broj fotografija sa problematičnim sadržajem i da su te fotografije snimane u jednom dužem vremenskom periodu. O tome da li su sve nastale u IS “Petnica” kao i identitetu osoba na fotografijama, za sada se pouzdano ne može govoriti.

Zbog nepreciznog izveštavanja nekih medija u užilaštvu u Valjevu naglašavaju da je predmet “Petnica” u predistražnom postupku.

Tužilaštvo u Valjevu je ranije pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013.godine bile žrtve seksualnog nasilja u “Petnici” da se jave nadležnim državnim organima, tužilaštvu ili policiji.

Kako je rečeno, bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano je dalje postupanje tužilaštva u ovom predmetu, u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac dela.

Pozvane su oštećene nakon 2013. godine jer je tada usvojen takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da za krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastaralest krivičnog gonjenje za ta krivična dela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare