Jedna konferencija za medije nagovestila da prisluškuju advokata i/ili novinare

Vesti 22. mar 202120:38 > 20:40 4 komentara

Dok se uveliko priča o aferi prisluškivanja predsednika Srbije postavlja se i pitanje da li je i ko još na merama. U izjavama državnog vrha može se pročitati da su prisluškivani i novinari i advokati, koji su potom ubijeni. Da li se sa tim prestalo? Nedavna polemika na konferenciji za medije koju su održali novinari KRIK-a i medijska udruženja nagovestila je da se i ovih dana presreću telefonski razgovori novinara i advokata.

Novinara Slavka Ćuruviju su, neposredno pre smrti, prisluškivale i pratile državne službe. Ubijen je u aprilu 1999 godine.

Predsednik Vučić, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio ministar informisanja, nedavno je rekao da su brojna ubistva kriminalaca, na taj način, izvršena i tokom dvehiljaditih. Sa tim se, kako je rekao Vučić na javnom servisu, nije prestalo ni od kada je on na vlasti.

Povezane vesti

Vučić: Poslednjih nekoliko godina imamo tri lica, dva iz kriminogene sredine i advokat koji je branio lica iz te sredine, da su bili na punim merama.

RTS: Ali to je sada iz vrha Vaše vlasti?

Vučić: Upravo to govorim.

Predsednik Vučić kaže „svi koji su to radili, biće pohapšeni“. U Advokatskoj komori Srbije veruju da kada je predsednik govorio o advokatu koji je prisluškivan, praćen i ubijen, da je mislio na Dragoslava Mišu Ognjanovića, koji je ubijen u julu 2018. godine.

Vučić kaže da postoje dokazi o praćenju ubijenih ljudi. Međutim, nadležni su novinarima i advokatskim komorama godinama odbijali da odgovore upravo na pitanje: Da li je advokat Ognjanović i po čijem nalogu bio „na merama“?

„Neko iz vrha vlasti je pomagao kriminalcima u lociranju i izvršenju ubistva, ako ničim drugim onda svojim nečinjenjem“, izjavio je Vučić.

Sa prisluškivanjem novinara i advokata izgleda nije se prestajalo ni posle ovih saznanja. Naime, nedavno je novinar provladinog tabloida pitao istraživačkog novinara Stevana Dojčinovića upravo o kontaktima sa advokatom Veljka Belivuka. I novinar provladinog tabloida nije znao samo sa kim je redakcija KRIK-a komunicirala, već i kada.

Novinar: Priznajete da ste komunicirali sa advokatom Lazarevićem?

Dojčinović: Naravno, mi zovemo non stop advokate.

Novinar: I na dan kada je bio Utisak nedelje?

Dojčinović: Naravno, pa mi se s njim stalno čujemo jer je istraga u toku.

Nije čudno da novinari zovu advokate, ali jeste čudno da ih drugi novinari zbog toga predstave kao članove kriminalnog klana, a čudno je i da znaju i koga su i kada istraživači iz KRIK-a zvali.

„Sada vidimo da nas najverovatnije i dalje prisluškuju i mislim da nam je time jako ugrožena bezbednost, jer pokušavaju da nam oduzmu to da smo novinari, i da nas predstave kao članove krimi grupe i onda smo legitimna meta, a teško je da komuniciramo i sa izvorima jer prate našu komunikaciju“, naveo je Dojčinović.

U Srbiji i predsednik države optužuje svoje saradnike da su njega prisluškivali, a novinari, koji pišu kritički o vlasti, već godinama se nalaze pod nadzorom službi, ocenjuju u NUNS- u, i strahuju od daljih posledica.

„To sve i svakom građaninu uliva strah, a ne samo nama novinarima i u normalnoj zemlji kada neko nešto prizna to bi mu se moglo uzeti kao olakšavajuća okolnost na suđenju, a ovde se ništa ne dešava iako vlast svaki dan samu sebe optužuje za protivzakonite radnje“, upozorio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Godinama se sudi optuženima za ubistvo novinara Ćuruvije, u toku je istraga ko je prisluškivao predsednika Vučića, i dalje je otvorena istraga i ko je ubio advokata Ognjanovića. Međutim, niko ne istražuje kako su provladini tabloidi znali da je i kada je jedan advokat razgovarao sa novinarima KRIK-a.

Ko se sada prisluškuje i prati: advokat ili novinari ili i jedni i drugi. I zašto?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare