Tužilaštvo u Valjevu pozvalo maloletne žrtve iz Petnice da se jave

Vesti 30. jun. 202112:34 > 13:129 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Javno tužilaštvo u Valjevu je pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici u Petnici da se jave nadležnim državnim organima, tužilaštvu ili policiji.

U Izjavi za N1 tužilaštvo je navelo da je bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano dalje postupanje tužilaštva u ovom predmetu, u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac dela.

Povezane vesti

Pozivaju se oštećene nakon 2013. godine, jer je tada usvojen takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastaralest krivičnog gonjenje za ta krivična dela.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić podneo je ostavku, a Upravni odbor IS Petnice podržao je njegovu ostavku, rekla je za RTS Tanja Adnađević, predsednica Upravnog odbora.

Adnađević je rekla da je u sredu, posle sednice koja je trajala šest sati, odbor prihvatio Božićevu ostavku „zarad očuvanja integriteta IS Petnica, ali i njegovog ličnog integriteta“.

„Upravni odbor, na čelu sa mnom, preuzeo je rukovođenje Petnicom“, navela je ona.

Nikola Božić je došao na čelo IS Petnica u maju ove godine.

Novinarka nedeljnika Vreme obelodanila je nedavno seksualno zlostavljanje koje se dešavalo u Petnici od 2003. do 2014. godine. Pet žrtava je govorilo za Vreme o seksualnom nasilju koje su iskusile od istog zlostavljača.

Bivši direktor IS Petnica Vigor Majić obelodanio je da je osoba koju desetine žena optužuju za seksualno nasilje u Petnici Branislav Savić, sa kojim je ta istraživačka stanica raskinula radni odnos 2017. godine.

On je dodao i da nadležni nisu želeli da taj slučaj obznane, kako ne bi došlo do retraumatizacije žrtava.

Glavna tužiteljka u Valjevu Dragana Marković potvrdila je dopisnici N1 da Branislav Savić, koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje u Istraživačkoj stanici Petnica, nije uhapšen.

Komentari

Vaš komentar