Javno čitanje izveštaja EK: Pomenut slučaj Krušik, paraf i o slobodi kretanja…

Vesti 17. okt 202216:31 > 16:32 3 komentara

Fondacija Centar za demokratiju i Centar savremene politike, organizovali su javno čitanje Izveštaja Evropske komisije o Srbiji 2022. na kojem su predočili da li je i koliko Srbija napredovala tokom ove godine na svom evropskom putu.

Izveštaj je objavljen 12. oktobra, a na njemu su predstavljeni najvažniji nalazi Evropske komisije iz različitih oblasti kao i koliko je i da li je Srbija napredovala u proteklih godinu dana na svom evropskom putu.

Evropska komisija je izjavila da suštinski nema drastične razlike u odnosu na prethodne godine. Prvi put se u ovom izveštaju, posle nekoliko godina javlja poseban paragraf o zaštiti slobode okupljanja. Evropska komisija se fokusirala na to, zbog ovogodišnje situacije na Europrajdu, koji je bio zabranjen. Evropska komisija je to ocenila kao nešto što nije način na koji se održavaju javna okupljanja i da je cela situacija bila dosta neodređena od strane vlasti.

Nazadovanje Srbije na putu ka Evropi doprinelo je i neslaganje po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji što je neophodno da bi se spoljna politika uskladila sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Ceo izveštaj je prilično bogat primerima na koji način država ne treba da obavlja stvari odnosno da se ophodi prema vladavini prava. Pomenut je slučaj Krušik, o slučaju uzbunjivača – da to i dalje nije rešeno. To su stvari na koje Srbija treba posebnu pažnju da obrati u toku ove godine. Najveću pažnju izveštaja zauzima neslaganje u polju zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, podseća Jovana Spremo, savetnica za potanja procesa EU.

Fondacija Centar za demokratiju koja je dugi niz godina posvećena evropskoj integraciji Srbije, dali su i preporuke za unapređivanje procesa koje se odnose na implementaciju usvojenog zakonskog okvira, a to je na čemu Evropska unija insistira.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare