Janša: Oporavak posle pandemije i širenje EU na Zapadni Balkan – ključni izazovi

Vesti 01. jun. 202120:32
Podeli:
Izvor: Jure Makovec/AFP

Oporavak posle pandemije koronavirusa i širenje Evropske unije na Zapadni Balkan su među ključnim izazovima Unije, rekao je slovenački premijer Janez Janša.

„Ako se EU ne proširi, proširiće se neko drugi“, upozorio je Janša u govoru slovenačkim diplomatama uoči pošetka šestomesečnog slovenačkog predsedavanja EU od 1. jula, prenela je agencija Hina.

Slovenija koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona, a proširenje EU, rekao je premijer, trebalo bi da bude odgovor na strateške i bezbednosne izazove trećih aktera.

Među njima je i Turska koja na Balkanu pokušava da uspori širenje EU, rekao je Janša.

Govoreći o pandemiji, Janša je rekao da nijedna država nije bila spremna za to i da se iluzornom pokazala globalistička ideja da „ono što ne možeš obezbediti u svojoj zemlji, možeš dobiti jeftinije na svetskom tržištu“.

Janša je ocenio da su se članice EU relativno uspešno dogovorile o sveobuhvatnom ekonomskom i finansijskom paketu oporavka svojih privreda i društava od pandemije.

S druge strane, biće mnogo teže postići dogovor o „zelenoj tranziciji“ u ekonomiji jer je različita struktura privrede 27 članica EU, a uz to mnogo zavisiti i od toga kako će Evropska komisija uspeti da se pozabavi specifičnim problemima pojedinih zemalja, rekao je Janša.

Komentari

Vaš komentar