Janković: Srbija jedna od retkih zemalja koja ne deli trend rasta antisemitizma

Vesti 22. nov 202115:38 6 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je na Trećoj moskovskoj konferenciji o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma "Zaštitimo budućnost" da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ne deli globalni trend rasta antisemitizma, ali da poslednjih godina postoje izolovani incidenti.

Kako se navodi u saopštenju, Janković je zbog toga objavila sedam upozorenja za javnost i ukazala da je bilo reči o grafitima i iscrtavanju nacističkih simbola na javnim površinama.

Povezane vesti

„Jedan od glavnih razloga je veliko stradanje srpskog naroda u oba svetska rata, zbog čega Srbija sa punim pravom baštini antifašističku tradiciju“, rekla je Janković.

Ona je dodala da ni migrantska kriza nije doprinela rastu ksenofobičnog raspoloženja, uprkos pokušajima pojedinih manjih ekstremističkih udruženja da putem mreža ili samoorganizovanjem rašire strah.

„Ova kriza zapravo je primer kako odgovornom retorikom najviših državnih zvaničnika, delovanjem nadležnih oragana i osudom širenja lažnih vesti mogu biti sprečene ovakve štetne pojave“, zaključila je poverenica.

Skup je organizovao Rusko-jevrejski kongres, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Rusije, a poverenica je učestvovala onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare