Janković: Situacija na jugu Srbije stabilna, ali nema mesta za popuštanje mera

Vesti 19. jan. 202113:28
Podeli:
Radmilo Janković
Izvor: Izvor: N1

"Jasno i glasno kažem da nema mesta za popuštanje mera, ne znam koji bi razlog bio za popuštanje, doveo bi do veće hospitalizacije. Odlika trećeg pika je da imamo hopsitalizaciju pacijenata s obostranom upalom pluća, što je vrlo ozbiljno", rekao je zamenik direktora Klinčkog centra Niš Radmilo Janković.

„Situacija se može definisati kao stabilna, mada je ona na jugu bila prilično stabilna što se tiče prijema i kapaciteta, imali smo smanjivanje broja pacijenata i u KC Niš i okolnim kovid bolnicama, taj trend se nažalost nije nastavio. Imamo stagnaciju prijema u KC Niš, na oko 210-230 pacijenata, prijem novih je 20-30 dnevno, slično je i u drugim kovid bolnicama. Tek danas imamo pad broja u Kruševcu i Leskovcu je ispod 100, još je preko 120 u Vranju, situacija je prilično ranjiva, s obzirom na pritisak u martu i aprilu prilično smo oprezni“, kaže Janković.

Kako je objasnio, krajem avgusta su imali priličan pad broja pacijenata i uspeli su da odmore ljude.

Povezane vesti:

„U septembru je bila mirna situacija, ali taj trend je bio jasan, ovde nema naznaka da će se bolnice prazniti, ima 5.000 hospitalizovanih širom Srbije i treba biti oprezan. Naznaka za popuštanje mera nije broj zaraženih 2.000, već desetrostuko manje, da taj broj bude jednocifren u većim gradoima, ne vidim da će se to desiti narednih dana, ne vidim mogućnost za relaksaciju mera za 10-15 dana“, rekao je Janković.

Naveo je da je treći pik bio jači po broju zaraženih, koji je, kaže, prevazišao i najcrnja očekivanja.

„Došli smo do brojke da smo imali 10.000 hospitalizovanih, samo naša koordinacija i volja je održala sistem da se ne savije. Malo nas je zatekla u početku, sada imamo iskustva i pratimo klinički tok bolesti. Simptomi u trećem piku su simptomi respiratornog sistema, kašalj, bol u grudima, nedostatak vazduha, nije se težina menjala ni u jednom piku, sada imate pacijente koji se iz kovid bonica upućuju na kućno lečenje“, dodao je.

Janković navodi da se vakcinisao  prvom prilikom kada je to bilo moguće.

„KC Niš je bolnica koja je bila pod najvećim pritiskom s mnogo zaraženog osoblja, imate osoblje koje je preležalo kovid i smatra da sad nije neophodno da prime vakcinu, neke preporuke su da prođe mesec dana pre vakcine. KC Niš je jedaan od lidera u vakcinisanju zdravstvenog osoblja. Pretpostavljam da će nakon narednog ciklusa opseg vakcinisanih biti preko 60-70 odsto“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar