Janković: Računam na „Moramo“ kao na saveznike, obećavam transparentnost

Vesti 02. feb 202212:31 > 15:17 51 komentara
Konferencija za novinare, kzn, kzš, opoziocija, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš, Vladeta Janković
Tanjug/Sava Radovanović

Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladeta Janković izjavio je u sredu da obećava da će sve biti rađeno transparentno ukoliko bude izabran i poručio da na drugu opozicionu grupu, levo-zelenu koaliciju Moramo, gleda kao na saveznike sa kojima će zajedno upravljati gradom.

Pročitajte još:

“Za mene je svaki njihov uspeh – uspeh ove koalicije”, rekao je Janković, kandidat grupacije stranaka koju čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Sindikat Sloga, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Građanska platforma.

Janković je kazao da garantuje da će u slučaju pobede na izborima “apsolutno sve biti transparentno” i da će se znati svaki detalj o sklopljenim ugovorima.

Neki računi će morati da se polože, ali to ne znači progon bivše vlasti, već ko je kriv da odgovara po zakonu – ali neće biti osvete, rekao je on.

Janković je dodao da je voljan da za saradnike izabere “prave ljude koji su stručni za ono što rade”.

“To je ono što mogu i što obećavam da ću u najmanju ruku pokušati”, rekao je on.

Zahvalio je okupljenima rečima da bi voleo da jedna kamera stane iza njega, kako bi se videlo da “’ovo nije slučaj Orlić’”.

Rekao je da je za njega prelomni dan za prihvatanje kandidature bio kada su se u jednom danu pojavile dve vesti – da je kvadratni metar u Beogradu na vodi dostigao cenu od 10.000 evra, i da se kasirkama u Maksiju smanjuju plate.

Kaže da je tada rekao sebi da uradi šta god može, i pozvao druge da urade isto.

“Osnovna poruka koju imam da prenesem je da svako ko oseća da nešto nije u redu sa našim životom ovih godina onoliko koliko može doprinese zajedničkom naporu”, rekao je Janković.

Na pitanje kako planira tehnički da izmesti spomenik Stefana Nemanji, Janković je rekao: „Ja sam samo rekao da taj spomenik kakav kakav je zaslužuje drugo mesto“. Dodao je da tamo gde je sada, blokira prostor za železničku stanicu koju, kako kaže, planiraju jednog dana da vrate na staro mesto. „Ono što je moj sagovornik u jednoj emisii upotrebio kao figuru govora – Marinkovu baru, to je koješta. I nemojte da to verujete, čak ni vi, u Informeru, to je besmislica“, rekao je Janković.

Za spomenik tih dimenzija treba, po savetu stručnjaka – urbanista i istoričara umetnosti, naći odgovarajući prostor u širem centru grada ili možda u srcu Srbije, kaže Janković.

Kako je ocenio, u kolevci srpske države kod Đurđevih stupova bi spomenik ovih dimenzija imao puno više smisla.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare