Janković: Potrebno više ravnopravnosti u oblasti sporta

Vesti 09. jun 202114:22 3 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je je očigledno potrebno više ravnopravnosti u oblasti sporta i da su žene u sportu bitna tema kojoj bi mediji trebalo da posvete znatno više pažnje, saopšteno je iz kabineta poverenice.

U razgovoru sa direktorom Visoke sportske i zdravstvene škole profesorom Brankom Boškovićem i njegovim timom i Vladimirom Tomkovićem iz Pokreta za ravnopravnost i jednakost – Isti smo i portala Sportfem, ona je rekla da žene nailaze na brojnije prepreke na putu ka sportskim visinama, pogotovo kada bi svoja znanja i iskustva trebale da iskoriste na upravljačkim pozicijama.

Povernica je rekla da ni sportskim novinarkama nije jednostavno da izveštavaju o sportu, a da bi bile ozbiljno shvaćene i opstale u poslu, one moraju da budu maksimalno obrazovane, profesionalne i da stalno dokazuju da su stručne za posao koji obavljaju.

Navodeći da je za vrhunski sport potrebna i pomoć u finasiranju, Brankica Janković je ukazala da država ne pravi polnu razliku pri nagrađivanju, ali da su sponzorima muškarci i dalje interesantniji za promociju svojih brendova.

Poverenica i predstavnici Visoke sportske i zdravstvene škole razgovarali su o nemerljivom značaju obrazovanja u sportu i podsticanju sportskog duha među devojčicama i devojkama, ali i ravnopravnosti žena i muškaraca u sportu uopšte, od bavljenja do finansiranja različitih sportskih disciplina i kako tome ta škola može da doprinese.

Brankica Janković podržala je udruženje Isti smo koji preko svoje jedinstvene platforme Sportfem.rs, promovišu ženski sport, od amaterskog do profesionalnog, kao i uspehe sportistkinja svih generacija u različitim kategorijama.

Oni su nizom primera ukazali koliko je učešće žena u sportu neizbalansirano u odnosu na muškarce. Na sportskim takmičenjima u školama učestvuje 41 odsto devojčica i 59 odsto dečaka, u Srbiji ima oko 160.000 sportista i 30.000 sportistkinja, a na 18 muških trenera samo je jedna žena na čelu tima, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare