Janković o ubistvima žena: Vrednosni sistem mora dobro da se protrese

Vesti 27. jul 202210:27 14 komentara
žene, nasilje
Shutterstock/ilustracija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom sve učestalijeg nasilja u porodici i najnovijih slučajeva ubistava žena da bi taj problem trebalo da bude jedna od glavnih tema u novom sazivu Skupštine Srbije i da se na njoj kontinuirano radi i razgovara otvoreno o tome gde smo pogrešili. "Moramo nešto uraditi, vrednosni sistem mora da se duboko protrese, žene moraju da se bore za slobodu. Ne možemo dozvoliti da nas vrate u 19. vek ućutkivanjem i pitanjima: "Šta hoćeš, šta si očekivala?", rekla je Janković u Novom danu N1.

Samo proteklog vikenda imali smo nekoliko slučajeva ubistva žena, od kojih jedno izuzetno svirepo. I danas je tokom gostovanja Brankice Janković stigla vest o porodičnoj tragediji u Strarčevu kada je muškarac ubio suprugu, a zatim izvršio samoubistvo.

Povezane vesti

„Nasilje nad ženama i porodično nasilje jedan je od najkompleksnijih društvenih problema. Ovo vidim kao najvažniju društvenu temu kojoj se nedovoljno posvećuje pažnja ili joj se pažnja posvećuje na neadekvatan način“, kaže poverenica.

Ona ocenjuje da su uzroci duboko ukorenjeni, da postoje stereotipi i predrasude o večno datim rodnim ulogama, patrijarhalno-tradicionalnim vrednostima kojima se podrazumeva gde je ženi mesto. „Živimo u mizogenoj kulturnoj paradigmi u kojoj se nasilje nad ženama normalizuje“, rekla je Janković i dodala da je prisutna i jezička matrica, narativ, da je sasvim normalno ženu svoditi na objekat.

Upozorila je i na postojeći obrazac ponašanja, „jedno verbalno nasilje koje je dominantno u našoj kulturi, a koje vodi ka ućutkivanju žena“.

„Da li je to prvi korak do femicida? Pa, može da vodi – ništa ne počinje odjednom, time se normalizuje nasilje nad ženama“, naglasila je poverenica.

Ona podseća da su samo za vikend bila dva slučaja u kojima su žene bile žrtve – u Zemunu i Futogu, a da je i juče stigla vest o paljenju kuće gde su bile žena i ćerka. „Pogledajte reakciju javnosti – kao da je sve zamrlo, pojavi se kao jedna od vesti kao da je to sasvim normalno, kao da smo navikli. A žene koje odluče da progovore o nasilju se ućutkavaju“, kaže.

Istakla je da je njena institucija uputila inicijativu Ministarstvu pravde i ministarki Popović koja predsedava savetom za zaštitu žena od nasilja za sledeću nedelju da se dogovori za novi sastanak povodom najnovijih ubistava ali i obraćanja 60 organizacija civilnog društva zbog prethodnih slučajeva, da se održe tematske sednice saveta.

Ukazuje i da je u razgovorima sa ministarkom konstatovala da ne možemo samo normativnim zahvatima i promenama zakona pričati da ćemo problem rešiti jer koreni su toliko duboki da se problem ne može rešiti samo tako, već i promenama u kulturnim obrascima, što je mnogo teže jer se mora delovati na svest ljudi.

Janković ističe i da se u trenutnom vrednosnom sistemu žena doživljava i prikazuje kao roba što se može videti i načinom na koji je predstavljena u medijima.

Međutim, ne bi trebalo zanemariti ni odgovornost institucija koje ne reaguju u svim slučajevima nasilja nad ženama.

Janković navodi i da je neophodno da se utvrdi odgovornost onih koji nisu adekvatno procenili rizik jer ima slučajeva da se žena obratila inistitucijama ali nije reagovano.

„Ljude najviše boli selektivna pravda i što se ne sankcionišu svi oblici takvog ponašanja“, kaže.

Ona je postavila i pitanje šta nam se desilo u društvu kada je potrebno da se pravda deli u medijima jer kada se desi da prijavite slučajeve institucijama a očigledno ostanete bez odgovora tražite drugi način da zaštitite svoja prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare