Janković o slučaju Trstenik: Profesor toliko ništa ne sme, suviše prava đacima

Vesti 18. nov 202217:50 204 komentara

Jasna Janković Iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže, povodom slučaja nasilnog ponašanja učenika prema profesorki u Trsteniku, da "sigurno nismo došli preko noći u ovakvu situaciju niti će se ona rešiti preko noći". Ističe da ne postoji pilula protiv nasilja, kao i da "stalno govorimo da moramo imati nultu toleranciju na nasilje ali ga trpimo na svakom koraku, i svojim primerom vaspitavamo decu".

„Prvo se rađa vršnjačko nasilje, jer oni moraju svoju snagu da oprobaju sa sebi ravnima, a kad to prevaziđu, onda na udar dolaze nastavnici, pa čak i roditelji“, navodi Janković.

Povezane vesti

Na pitanje kako mogu biti kažnjeni učenici koji su maltretirali profesorku i izmakli joj stolicu u učionici, ona kaže da je već poveden disciplinski spor.

Dodaje da je neki njen kolega uradio nešto slično, on bi dobio otkaz.

„Najgora stvar koja može da se desi ovim učenicima je da budu izbačeni iz škole. Čula sam da je otac jednog od trojice učenika (koji su učestvovali u incidentu) poručio da će on to sve ispeglati, e, pa, zbog tog peglanja i jesmo u ovakvoj situaciji“, ocenila je Janković u Danu uživo na TV N1.

Međutim, navodi, „ako se ne bude ništa peglalo, ako budu isključeni, bez problema će moći da se upišu u neku drugu srednju školu i da je bez problema završe, dakle, neće imati zabranu upisa do kraja ove školske godine“.

„Nekada, kada sam ja išla u školu, bilo je zabranjeno da se na čitavoj teritoriji opštine on upiše sledeće godine… Ukinuto je sve čime bismo mogli da sankcionišemo đake, dali smo im previše prava, a nismo im objasnili kakve su njihove obaveze“, rekla je Janković i dodala da su prosvetni radnici u situaciji da sve manje vremena imaju da se posvete dobroj deci.

Ističe da je „pre svega potrebna promena sistema vrednosti koji smo potpuno urušili“.

„Ovo nije problem samo jedne škole u Srbiji, bilo koje, ovo je problem čitavog društva. Taj učenik će sutra izaći iz škole i neće se promeniti. Šta će nama sutra-prekosutra nasilnik na ulici, u preduzeću, u porodici“, ukazuje ona.

Dodaje da je još ranije Unija sindikata prosvetnih radnika predložila status službenog lica za zaposlene u obrazovanju.

„To bi značilo da ukoliko se neko drzne da napadne nastavnika, to bi značilo napad na državu i samim tim oštro reagovanje, kao da je napadnut policajac, vojnik“, pojašnjava Janković.

Ističe da „profesor toliko ništa ne sme, pa ne sme ni telefon da učeniku uzme sa klupe“.

„Došli smo u situaciju da se pitamo kako ćemo uopšte raditi svoj posao, jer očigledno nekome ne ide u prilog da mi radimo svoj posao, da ta deca budu i bolja i obrazovanija“, rezignirano kaže ona.

Navodi da je problem i preveliki broj đaka u odeljenjima, u kojima ima više od 30, 35 učenika.

„Šta treba da bude neko – mađioničar – da bude zanimljiv za 35 učenika“, poručuje.

Kaže da je na njihovim organima u toku izjašnjavanje o jednodnevnoj potpunoj obustavi rada, upravo zbog nasilja.

„A ako to ne bude prihvaćeno, razmišljamo o problematičnom početku drugog polugodišta“, upozorava Janković.

Pedagog: Ne pristupati senzacionalistički pitanjima vaspitanja

Profesor sa Filozofskog fakulteta Aleksandar Tadić ističe da „ne bi trebalo pitanjima vaspitanja da se pristupa senzacionalistički i samo kada se u školama suočavamo sa nekim scenama nasilja“.

Kaže da je u ovakvim situacijama kao u školi u Trsteniku generalno odgovornost uvek podeljena.

„Odgovornost nastavnika je značajna, i to pre svega u domenu njihovih kompetencija ali i spremnosti da se usavršavaju iz oblasti pedagoškog rada“, navodi on.

Na pitanje koliko je škola izgubila vaspitnu, on kaže da je to na skali od jedan do deset – devet.

Ocenjuje da „imamo veliki problem sa slabljenjem vaspitne funkcije u našim školama“, kao i da je „vaspitna komponenta poslednjih godina sve više zanemarena u našem društvu“.

„Ovu vrstu društvenog problema nećemo rešiti na duže staze time što ćemo se baviti organizacionim pitanjima, već suštinskim – demokratizacija nastave, depolitizacija škola i slično“, zaključuje Tadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare