Janković o reakcijama: Neko ko odlučuje rekao naprednjacima da se spusti lopta

Vesti 03. avg 202218:43 > 19:01 64 komentara
vladeta janković
N1

Narodni poslanik Vladeta Janković izjavio je za N1 da nije očekivao da reakcije na njegov govor koji je održao kao predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta, budu takve "ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu". Reakcije poslanika Srpske napredne stranke na njegov govor u kojem je ukazao na to da izbori u Srbiji nisu slobodni i pošteni, jesu bile burne, ali je Janković ocenio da je "neko ko odlučuje" rekao da se spusti lopta i da se ne ide na agresiju.

Vladeta Janković je kao najstariji poslanik predsedavao konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije, a sinoć je „palicu prepustio“ izabranom predsedniku parlamentu Vladimiru Orliću iz SNS-a.

POVEZANE VESTI:

Janković je, gostujući u Danu uživo TV N1, rekao da su prethodna dva dana bila iscrpljujuća, ali da se, nakon što je posao obavljen, oseća kao da leti.

Njegovo kratko predsedavanje najvišim predstavničkim telom u zemlji ipak je obeležilo njegovo obraćanje poslanicima na početku konstitutivne sednice kada je, između ostalog, poručio ba bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema poštenih izbora, u pitanje doveo legitimitet ne samo samo zakonodavne, već i ostalih grana vlasti.

„Dugo sam mislio da li to da uradim, odvagnuo sam za i protiv razloge, i odredio ipak da to učinim, jer je to jedinstvena prilika da se celoj Srbiji čovek obrati (…) Dugo sam se kolebao, i prevagnuli su ti razlozi“, objasnio je Janković.

Komentarišući primedbe poslanika vladajućeg SNS-a da je zloupotrebio položaj na kom se našao, i to „zahvaljujući krštenici, a ne glasovima“, Janković je rekao da „kad oni to kažu, to je prosto bezobrazluk“.

„Ja sam se dobro raspitao, prava predsedavajućeg su ista kao i prava predsednika, kad radi taj posao naravno. Po Poslovniku, predsedavajući ima pravo da se obrati poslanicima. Ja sam pitao stručnu službu imam li to pravo – nisam rekao šta ću govoriti – imam li prava da kažem nekoliko rečenica u svoje ime, da uzimam reč ako neko zabrazdi – sve imamo. Iskoristio pravo koje mi je dato“, kazao je Janković.

Ipak, reakcije koje su usledile na njegov govor nije očekivao, kako je rekao, ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.

„Pošteno govoreći, kada sam taj govor održao, to je među njima (poslanicima SNS-a) bilo baš dosta burno, vikali su, lupali… Onda je sekretar Odalović umesto da me provede kroz hodnik gde su bili naprednjaci, on me je diskretno proveo nekim drugim hodnicima da bi se izbegao incident“, naveo je Janković.

„Vrlo zaniljivo, odveli su me u vrlo lepu, udobnu sobu, ponudile me kafom i kiselom, i verujte mi, sedeo sam tamo 40 minuta, apsolutno niko nije ušao u sobu, osim jednog kelnera koji je doneo kafu. 40 minuta su trajale neke užurbane konsultacije sa nekim ko odlučuje, i taj koji odlučuje je rekao da se spusti lopta i ne ide na agresiju“, dodao je.

Predsednik države je protokolarna funkcija, a naš se bavi politikom

Janković je istakao da je, obraćajući se poslanicima, govorio o principijelnim stvarima – da tamo gde izbori nisu slobodni, ne valja zakonodavno telo, a tu bi trebalo da bije srce jedne države.

„I dalje ostajem pri svom uverenju. Naš Ustav je takav, predsednik je protokolarna funkcija i ograničena su mu ovlašenja, a naš predsednik vodi politiku“, naveo je Janković i prisetio se da je prošlog ponedeljka imao sastanak u parlamentu sa tadašnjim generalnim sekretarom Skupštine Veljkom Odalovićem, njegovim naslednikom na toj funkciji Srđanom Smiljanjićem i tadašnjim predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

„Ako neko treba da zna kada će biti konstitutivna sednica, to smo nas četvorica, a njih trojica sležu ramenima. Znači ima neko ko odlučuje kad će biti, to je daleko izvan njegovih ovlašćenja“, poručio je Janković.

Ukazao je i da je izvršna vlast podređena predsedniku, umesto da odgovara parlamentu, dok pravosuđu „ne možete da se okrenete“.

„Ustavni sud ćuti kao medved zimi, pa se onda oglasi da bi vratio ukradeni doktorat lopuži intelktulanoj. To je katostrofa“, ocenio je Janković, koji je inače profesor u penziji Univerziteta u Beogradu.

Naprednjaci potpuno drugačiji kada nema kamera

Govoreći o iskustvima dvodnevnog predsedavanja parlamentom, Janković je istakao da je imao korektnu pomoć Odalovića i Smiljanića, kao i da je nastojao da ravnopravno tretira opoziciju i vlast.

„Ne mogu ja biti kriv što su ovi sa naprednjačke strane bili i glasniji, i drskiji, i nekorektniji, ali i u opoziciji je bilo tog podizanja glasa, ja sam (Aleksandru Jovanoviću) Ćuti izrekao opomenu, Vesiću sam oduzeo reč (…) Kad je (Biljana) Pilja rekla da ovo nije SANU, tu me je zadovoljila strvarno, ima li nešto očevidnije“, upitao je Janković.

Rekao je, međutim, da su ljudi o kojima opoziciona javnost ima izrazito negativnu predstavu, potpuno drugačiji kada nema kamera.

„Kad dođete ovako privatno u kontakt, ja sam tražio konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, to je potpuno drugi razgovor, kao da su drugi ljudi, kao doktor Džekil i mister Hajd. Kad nema kamera sasvim prijatni, razumni, kao i svaki drugi“, naveo je Janković i dodao da se sa Orlićem upuzonao slučajno tako što se zagubio u hodnicima Doma narodne Skupštine.

„I neka žena mi priđe da me povede, i odvede me u kancelariju u kojoj je Orlić koga ne poznajem. On mi priđe, pruži ruku, kaže: ‘Ja sam Vlada’, on me odvede, bio je sasvim pristojan“, kazao je Janković.

Moguće je da će vratiti poslanički mandat

Dalji rad Skupštine će, prema njegovoj oceni, u mnogome zavisit od toga da li će opozicija uspeti da održi jedan stepen jedinstva, koji ne podrazumeva formalno objedinjavanje, već koordinaciju oko ključnih stvari.

Ipak sumnja da će pod skupštinskom kupolom da „bije srce države“, jer za to, kako je ponovio, morate imati slobodne, ravnopravne i poštene izbore, a u Srbiji trećina građana zna šta se dešava i ima jednu sliku stvarnosti, dok dve trećine imaju sasvim drugu, diktiranu sliku stvarnosti

Janković je najavio i da će, ako rad parlamenta bude kao i u prethodnim sazivima, vratiti poslanički mandat, jer niti ima vremena, niti ume da se svađa sa poslanicima vladajuće većine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare