Janković o maturi: Napravljeni ustupci restoranima, nije se razmišljalo o školi

Vesti 16. jun 202109:38 17 komentara
N1

Uskoro bi mogle da budu organizovane ekskurzije i proslave mature, najavilo je Ministarstvo prosvete, na osnovu odluke Vlade i preporuke Kriznog štaba, a do kraja školske godine ima još svega nekoliko dana. Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže za N1 da prosvetari "zabrinuti dočekuju ove vesti".

POVEZANE VESTI

„Kako da ne budemo zabrinuti ako do danas nismo mogli da budemo u odeljenju sa 30 učenika i maskama, a od danas može da nas bude 500 u zatvorenom prostoru. Ove mere se čine kao nekakav ustupak restoranima i onima koji će praviti maturske večeri a da se nije razmišljalo o školi, o obrazovanju, o završetku školske godine. Zašto je to tako, to je pre svega pitanje za one koji su to odlučili, ali nema neke preterane logike u tome“, rekla je Janković.

Ona kaže i da su deca zaslužila da posle godinu i po dana „korona pakla“ sada razmišljaju o toaletama koje će obući za matursko veče, ali…

„Samo se čini da to ipak nije škola, to je jedan deo škole, ali šta ćemo s tim da mi godinu i po dana nemamo normalna odeljenja, jer su toliko velika da još uvek moramo da ih delimo da bismo koliko-toliko nešto završili“, upitala je Janković.

O tome kako će izgledati ekskurzije, nastave u prirodi i maturske večeri, uz poštovanje epidemioloških mera, kaže:

„Pretpostavljam da oni koji su upozorili na poštovanje epidemioloških mera nikada nisu bili na maturskoj večeri, nikada nisu došli među male ili velike maturante koji time obeležavaju kraj škole, i vide koliko oni vole da igraju, da budu bliski. Ja ne vidim da mogu bilo kako da se te mere poštuju“, navodi.

A što se tiče ekskurzija, ponovila je pitanje o „logici“.

„Ako nismo mogli da imamo 30 učenika u odeljenju, kako ćemo sada imati 50 dece u autobusu. Za koga je dobra vest? Jeste za roditelje, koji su platili prošle godine mnoge rekreativne nastave i ekskurzije, a novac nije vraćen, ostao je zarobljen negde, moguće da je to sada jedino svetlo na kraju tunela da se to podmiri, a da nastavnici vode računa da deca budu na distanci, u šta takođe sumnjam“, izjavila je predsednica USPRS-a.

Prema njenim rečima, cela školska godina bila je „prilično histerična“.

„Niste znali šta vas čeka, kako da se pripremite, danas smo bili onlajn, sutra ne, časovi su trajali 30 minuta, a planovi i programi su ostali isti, kao da korone nema. dakle, prilično histerično“, rekla je.

Međutim, uspeh đaka će, kako je ocenila, biti „nerealno dobar“.

„Pretpostavljam da će rezultati i ocene biti bolje nego pre korone, jer kad nemate dovoljno vremena da ispitate učenika, nastavnik se odlučuje da između četvorke i petice uvek da veću ocenu, jer ne želi da ošeti đaka. Mislim da će kraj ove godine doneti nerealno dobar uspeh“, mišljenja je Janković.

Janković je najavila i protest članova sindikata u 12 sati ipsred Vlade Srbije, na kojem će biti upućen zahtev da se ubuduće smanji broj učenika u jednom odeljenju, da nam se, kako kaže, ne bi ponavljale situacije u kojima mora da se dele odeljenja u više grupa u slučajevima poput ove epidemije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare