Janković: Izvesno da ćemo imati opterećenje ne-kovid sistema

Vesti 21. avg 202112:25 > 13:27 24 komentara
N1

Kapaciteti postojećih kovid bolnica neće biti dovoljni da zbrinu sve obolele i vrlo je izvesno da ćemo ponovo imati opterećenje ne-kovid sistema, izjavio je za dnevni list Danas koordinator kovid bolnica na jugu Srbije Radmilo Janković i upozorio da bi već sledeće nedelje moglo da bude 3.000 zaraženih dnevno.

Povezane vesti:

Janković je upozorio da, ako nema nikakvog poštovanja mera, i ako nema nikakvih koraka da se nešto preduzme, ne možemo očekivati ništa drugačije.

„Mi trenutno imamo oko 30 prijema dnevno u kovid bolnici u Kruševcu. Bolnice u Kruševcu i Batajnici imaju kapacitet od oko 1.500 mesta, trenutno smo negde na polovini. Bolnica u Novom Sadu, u kojoj će biti 500 mesta, trebalo bi da bude otvorena za desetak dana. I pored toga, ne verujem da će ovi kapaciteti biti dovoljni“, upozorio je Janković.

Naveo je da najviše pacijenata u Kruševac stiže iz Rasinskog okruga, Vranja, Preševa i Bujanovca.

„Iz Niša manje, i to je verovatno uticaj vakcinacije, pošto je među pomenutim gradovima u Nišu najviše vakcinisanih“, rekao je Janković.

Na pitanje ko su pacijenti koji su trenutno u bolnicama odgovara da među onima koji nisu vakcinisani „imamo sve starosne kategorije“.

„Međutim, među onima koji su vakcinisani a nalaze se u bolnici, u velikom broju slučajeva radi se o starijim osobama preko 60 godina, sa hroničnim bolestima, koje su primile dve doze Sinofarm vakcine“, rekao je Janković i naglasio da se ti podaci odnose na kovid bolnicu u Kruševcu, a da veruje da je slična situacija i u Batajnici.

„Među hospitalizovanima u Kruševcu imamo jednu osobu koja je primila Fajzer i jednu koja je primila Sputnjik vakcinu. Ove podatke treba sagledati naravno i u kontekstu činjenice da je u Srbiji dato najviše Sinofarm vakcine, pa da se stoga imože očekivati da najveći broj hospitalizovanih a vakcinisanih budu oni koju su dobili ovu vakcinu“, ukazao je Janković.

Ističe, međutim, da je i pored toga jasno da kombinacija starosti, hroničnih bolesti i Sinofarm vakcina traži dodatnu zaštitu.

„Treća doza, da, i ja bih rekao pre svega Fajzer vakcine. Jer ako nakon prve dve doze Sinofarma nije došlo do stvaranja odgovarajuće zaštite, zašto bi kod treće doze bilo drugačije“, zaključio je Janković

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare