Janković: Biće burno još par nedelja, značajnije olakšanje početkom marta

Vesti 21. jan. 202213:44 > 15:3029 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Strahinja Aćimović

"Gužva u kovid ambulantama nije se prelila na bolnice, u bolnicama u kovid sistemu je situacija bolja nego što je epidemiološka slika", rekao je zamenik direktora KC Niš Radmilo Janković.

Janković kaže da bolnički kapaciteti nisu toliko opterećeni i da se ostvarila prognoza da će pritisak ići na primarno zdravstvo.

„Više od 90 odsto pacijenata su stariji od 55, 60, 70 godina, što jeste bila naša bojazan. Sada vidimo hospitalizaciju starih i nemoćnih. Čini mi se da neće biti pritiska na bolnice jer bi se to videlo, a s obzirom na veliku prokuženost stanovništva, ovo sad izgleda kako druga bolest. Na osnovu prvih laboratorija ne liči na pacijente koji su oboleli od delta soja. Nivoi bioloških markera su znatno manji, kada pogledate markere koagulacionog statsua to je mnogo blaže. Nisam isključiv da kažem da je ovo drugačiji patogenetski mehanizam, očigledno je da se virus vezuje za ćelije u gornjem respiratornom traktu i da ne dolazi do pluća“, rekao je Janković.

Prvi slučaj „flurone“, istovremenog prisustva virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe, registrovan je i u Srbiji, potvrdila je direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“ Verica Jovanović.

"Neke osnovne mere kao što je nošenje maske su dovoljna preventivna mera zaštite od gripa. To je više stvar za tabloidizaciju nego što može da bude problem, ostavljam mogućnost da može da otežava, ali mislim da ne zaslužuje pažnju sem za naslovnice", rekao je Janković.

Kako kaže Janković, zaočekivati je da ovaj soj stvori situaciju gde će veliki deo populacije imati efikasan stečeni imunitet.

"Centar za kontrolu bolesti prati mutacije i tačno su znali kada se javila delta i omirkon i oni će upozoriti na vreme. Postoji mogućnost da naredni soj bude opasniji, ali u prirodi nije moguće da postoji nova viruloznija i patogena varijanta virusa", napominje.

Kaže da u Srbiji talas ide kao što su predvideli.

"Burne još jedna, dve, tri nedelje i krenuće brzo spuštanje. Značajnije olakšanje početkom marta. Gotovo svi pacijenti koji dolaze i bivaju hospitalizani nisu vakcinisani. Vakcine su bile efikasne čak da spreče zaražavanje kod prethodnih sojeva", rekao je.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar