Janjić: Očekujem napredak u dijalogu Beograda i Prištine, dosta se razvlačilo

Vesti 15. jul 202115:22 0 komentara
N1/arhiva

Analitičar Dušan Janjić je rekao da bi se "moglo očekivati" da će 19. jula u Briselu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, doći do napretka u dijalogu jer, kako je ocenio, "dosta se razvlačilo i mora nešto da se i isporuči".

Janjić je rekao da, na osnovu onoga što je objavljeno, „treba očekivati da će se postići dogovor o otvaranju grobnica u traganju za nestalim licima“, a od kojih su, kako je ukazao, „neke i na Kosovu“.

„Najverovatnije će biti postignut dogovor o sistemu prenosa struje sa severa (Kosova) u Srbiju i koja elektrodistribuciona kompanija će to raditi“, očekuje on, a ako dođe do toga, biće „ukinuti veo mistifikacija, zloupotreba i priča“ i o jezeru Gazivode.

Janjić je rekao da „treba očekivati“ početak razgovora o implementaciji Zajednice srpskih opština.

„Pretpostavljam da je to dogovor kako ići dalje u pravljenju statuta (ZSO) ili možda kako prodiskutovati ponovo šta je to što može biti implementirano o ZSO“, rekao je on.

Janjić je rekao i da je to što je nabrojao „maksimalno što bi se moglo očekivati“ od sastanka 19. jula u Briselu.

„Pretpostavljam da je i Prištini i Beogradu, i Kurtiju i Vučiću, jasno da ne mogu ovako, skoro godinu i po, bez ikakvog napretka (u dijalogu) i, sve u svemu, dosta se razvlačilo, mora nešto da se i isporuči“, rekao je on.

Vučić i Kurti sastaće se 19. jula u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograd-Priština, uz učešće visokog predstavnika EU Žozepa Borela i podršku posrednika EU Miroslava Lajčaka.

To je 13. jula izjavio Borelov portparol Peter Stano i ocenio da je bilo napretka na poslednjem tehničkom dijalogu, kao i na prethodnim sastancima.

Stano je naglasio je da je cilj dijaloga „uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis, kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“ Srbije i Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!