Janjić: O presudi protiv Zorana Đokića mora da se raspravlja u Briselu

Vesti 15. feb 202111:26 0 komentara
N1/arhiva

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je presuda suda u Prištini, kojom je Zoran Đokić (50) osuđen na 12 godina zatvora, "zastrašujuća" i da ukazuje da na Kosovu ne postoji pravna država.

Povezane vesti

Janjić je kazao da je sudski proces protiv Đokića za ratni zločin bio farsa, da je uhapšen i osuđen bez dokaza, ali i da se vlasti u Beogradu nisu angažovale da se Srbinu iz Peći obezbedi pravično suđenje.

„Od prvog dana kada je Đokić uhapšen, nije mogla da se dobije nijedna zvanična informacija iz istrage. Taj mehanizam za kažnjavanje zbog ratnih zločina na Kosovu se koristi selektivno i najčešće služi za politička ili privatna raščišćavanja“, ocenio je Janjić.

Dodao je da o ovom slučaju mora da se raspravlja i u Briselu, na razgovorima delagacija Beograda i Prištine.

„Postojanje tajnih optužnica koje se aktiviraju prema potrebama političara, konačno mora da se dovede u red. Priština, očigledno, to sama neće da uradi, a međunarodna zajednica je već propustila da reši taj problem“, rekao je Janjić.

Podsetio je da je misija Evropske unije Euleks preuzela sve optužnice za ratne zločine od Unmika, ali da se nije angažovala da se osumnjičenima obezbedi pravično suđenje.

„Suđenje Zoranu Đokiću nije bilo ni fer ni transparentno. Đokić je žrtva sila koje su iznad njega“, kazao je Janjić.

Na pitanje kakvu poruku šalje presuda jednom kosovskom Srbinu od 12 godina zatvora koja, kako se tvrdi, nije utemeljena na dokazima, Janjić je rekao da je poruka jasna da na Kosovu nema vladavine prava ni za koga, a posebno ne za Srbe.

„Obični građani nemaju šta da očekuju od kosovskog pravosuđa, a za srpsko-albanske odnose ova presuda nosi poruku ‘borba do istrebljenja'“, istakao je direktor Foruma za etničke odnose.

Janjić je kazao da suđenje Zoranu Đokiću predstavlja „kamijevski slučaj“, gde ništa nije moglo da se dokaže.

„Đokiću je unapred zacrtana drastična kazna i sve ostalo je bila farsa. Tokom celog procesa u nekoliko navrata su se menjale optužbe protiv Đokića što je besmisleno, jer je na taj način obesmišljena institucija suda“, ocenio je Janjić.

Precizirao je da je Zoran Đokić uhapšen pre dve godine zbog sumnje da je za vreme rata učestvovao u ubistvu 36 Albanaca u Peći, a da se tokom istrage i suđenja odustalo od te prvobitne sumnje i da su se pojavljivale nove optužbe koje nisu dokazane.

„Suđenje Zoranu Đokiću mora da alarmira ljude na Kosovu, ali i u Beogradu i Briselu. Danas su bez dokaza osudili Srbina, a sutra će nekog Albanca koji im nije u milosti“, rekao je Janjić.

Upitan da prokomentariše to što u Beogradu, osim Kancelarije za Kosovo i Metohiju, niko nije reagovao na presudu kosovskom Srbinu, Janjić je kazao da vlasti u Beogradu, iako stalno ističu da se zalažu za povratak i zaštitu Srba, ne rade svoj posao kada je u pitanju Kosovo.

„I Kancelarija za KiM je pala na ispitu. U ovom slučaju je samo angažovala advokata, što nije bilo dovoljno jer Kosovo nije pravna država. U slučaju Đokića je bila neophodna borba za javnost, kao i diplomatska podrška“, zaključio je Janjić.

Kako je saopštio advokat Ljubomir Pantović, Đokić je 11. februara proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u martu i aprilu 1999. godine jer je, kako se u presudi navodi, u naselju Kristal u Peći, pucao na automobil u kojem su se nalazila dva deteta „koja su tom prilikom ranjena“, te da je učestvovao u napadima i proterivanju civilnog stanovništva.

„Taj zločin su istraživali Unmik, Euleks, Kosovska policija i Okružni sud u Peći. Niko nikada nije spomenuo Zorana Đokića, niti su se svedoci pojavili 21 godinu, a bili su u obavezi da prijave ratni zločin. Oni se nisu prijavili za svedočenje čak ni kada je Đokić uhapšen“, rekao je medijima advokat Pantović.

Dodao je da svedoci tokom ispitivanja nisu imali adekvatne odgovore ni na to zašto nisu prijavili ratni zločin ovolike godine, niti na sam događaj koji povezuje da je u njemu bio umešan Đokić.

Advokat Pantović je portalu Kossev kazao da u trodecenijskoj advokatskoj praksi nije doživeo sličan slučaj – da „nevin čovek preko nekredibilnih i instruisanih svedoka, i mimo zakona, bude osuđen“.

Zoran Đokić je do 2015. godine s porodicom živeo na Kosovu i bio je zaposlen u kancelariji Vlade Kosova za Severnu Mitrovicu. Otac je dva maloletna deteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!