Janjić o dijalogu: Dobro što Eskobar prisustvuje, Palmer izbegavao svoj posao

Vesti 29. sep. 202118:42 > 18:434 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Foruma za međunarodne odnose Dušan Janjić ocenio je u Danu uživo da će glavni pregovarači u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi napraviti okvir za glavne pregovarače Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, i da će se u javnosti predstaviti da su "dobro obavili posao". Janjić je pohvalio aktivnu ulogu američkog predstavnika u dijaloga Gabrijela Eskobara u ovom procesu.

On je naveo da postojanje barikada vrši pritisak na učesnike u dijalogu da se ne priča samo o tablicama, već i o Upravljačkom timu koji treba da bude konstituisan zbog normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Dobro što je američki predstavnik u dijalogu Gabrijel Eskobar prisutan u pregovorima i što je „počeo da radi svoj posao. Palmer je izbegavao da radi svoj posao, da sedi na tim sastancima, koji znaju da budu zamorni. Ali, posao je posao, i dobro što je Eskobar prisutan“, rekao je Janjić i naglasio da očekuje napredak.

Povezane vesti

„Amerika nije samo da posmatra i pripomogne. Verovatno da će uneti i deo svog viđenja interesa u celoj krizi“, napomenuo je on.

Procenjuje da će učešće visokih diplomata ojačati poziciju Miroslava Lajčaka.

„Ako ga ne zamene, barem da ga ojačaju, da to počne da liči na prave pregovore. Ovo do sada čemu smo prisustvovali je bilo ispovedanje raznih bolova, fizičkih i psihičkih, a nikakvog dogovora. I to traje od Mogerini do Lajčaka“, rekao je Janjić.

Ističe da je Evropska unija zaokupljena svojim problemima i da je to jedan od glavnih uzroka neuspeha u dosadašnjem dijalogu.

Upitan da odgovori o budućem pložaju država sa Balkana koje pretenduju na ulazak u Evropsku uniju, odgovara: „Apsolutno se zna. Zemlje Zapadnog Balkana pojedinačno ulaze u Evropsku uniju kada ispune sve uslove… Niko nikome ništa ne garantuje“.

Podseća da je jedan od glavnih poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU vezano za sveobuhvatni sporazum sa Kosovom.

„Očekujem da će EU ponuditi uključivanje u razvojne projekte. Italija, Portugal, Španija, sve su zemlje bili deo toga. Govorim o strukturalnim investicijama u kooperativu i poljoprivredu, a ne da se kao do sada puno novca prenosi na vlade, one ih troše, a niko od nas gde su išle pare, recimo za civilno društvo“, kazao je on.

briselski dijalog vuččić kurti
Izvor : Twitter/Josep Borell

Sporazum Beograda i Prištine ne znači priznanje

On tumači da  sporazum Beograda i Prištine ne znači međusobno priznanje.

„Kosovo je izmišljeno, sa jednom veštom podmetačinom u koju su se svi uključili. Pročitajte ponovo poglavlje 35, nema priznanja, statusno neutralni pregovori završavaju se time što se priznaje postojanje Kosova, ne država kao takva. Ne morate slati ambasadore, ne morate donositi odluke na vladi… Nemojte više lagati javnost“, poručio je Janjić.

Za prijem u međunarodne organizacije kaže da je to „problem Kosova i onih država koje Kosovo podržavaju, a da nije problem Srbije“.

„Kosovo mora tek da dobije svoje poglavlje 35, ono po drugom osnovu učestvuje u pregovorima. Nije Kosovo pokrenulo taj proces priznanja pred Ujedinjenim nacijama, već Brisel i Beograd. Dakle, molim ljude u javnosti i takozvane stručnjake da se urazume i da počnu da čitaju koje su obaveze Srbije, i da počnu da rade svoj posao. A to što će Kosovo koristiti svaku priliku da viče: ‘Mi smo nezavisni’, i da ubacuje svoje simbole, pa to bi radila i Srbija da je nepriznata“, naveo je Janjić.

Ocenio je i da ukoliko se barikade ne sklone do ponedeljka, 4. oktobra, neće biti osnovnih uslova za održavanje izbora.

„Neće niko od albanskih stranaka i malih srpskih aktera da ide na izbore pod vanrednim stanjem. Ovo je poluvanredno stanje“, zaključio je Janjić.

Komentari

Vaš komentar