Jakšić: Vučić je talac svoje politike, Srbija na raskršću kao 1948.

Vesti 05. maj 202211:05 > 11:2814 komentara
Podeli:

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi u teškoj situaciji u koju je, kako kaže, sam sebe doveo i postao talac politike koju je vodio poslednju deceniju. Ovo je trenutak raskršća, kao u vreme Informbiroa 1948, dodaje Jakšić.

Jakšić je u Novom danu na N1 rekao da je Vučić sam sebe doveo u tešku situaciju i da će sada morati da se prilagodi zapadu i razveže se od Moskve u „onoj meri u kojoj je ta veza sa Rusijom bila neprimerena za zemlju koja želi u Evropsku uniju“.

Pročitajte još:

Sagovornik N1 dodaje da je ukrajinska kriza tome samo delimično doprinela, a da se Srbija sada nalazi na raskršu na kojem je bila SFRJ u vreme Informbiroa 1948.

Govoreći o pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji, Jakšić kaže da ne misli da se radi o pritiscima već o savetu, ponudi, izboru Srbiji „da odabere ono što je već odabrala“. „Da se vrati svom geostrateškom opredeljenju koje je Zapad“, rekao je Jakšić.

Dodaje da je pitanje da li predsednik pokušava da sebi kupi još vremena, za šta kao primer navodi Vučićevu izjavu da ga je baš briga i za Amerikance, i za Evropljane i za Ruse i da će ako treba sam da brani Srbiju.

„Niko mu nije dao mandat da osami Srbiju. Razumem da je to za unutrašnju upotrebu i da nije realnost u kontaktima sa državnicima sveta, ali govori da je situacija takva da još nije definitivno prelomljeno“, objašnjava Jakiš.

Predsedniku preporučuje da smogne hrabrosti i kaže građanima kakva je situacija i da treba da se vratimo politici koju je formalno zagovarao. Prema Jakšićevoj oceni, takav zaokret ne b bio previše rizičan.

Komentari

Vaš komentar