Jakšić: U Budimpešti prirodno političko stanište Aleksandra Vučića

Vesti 23. sep 202118:34 > 18:3929 komentara
Podeli:

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić izjavio je da mu se čini da je "predsednik Vučić iskoristio debatu u Budimpešti da bi omalovažio kritike koje stižu na račun vladavine prava". "Čini mi se da je takva Višegradska grupa i takav jedan deo sastava koji se našao u Budimpešti prirodno političko stanište Aleksandra Vučića", kaže Jakšić.

Prema rečima Jakšića, „nema sumnje da demografsko pitanje postaje veoma aktuelno u čitavom svetu“.

„Nema sumnje da su demografska pitanja ključna za budućnost Evrope i sveta, ali mi se čini da je predsednik Vučić ovu debatu iskoristio da bi omalovažio kritike koje stižu na račun vladavine prava. Čini mi se da je takva Višegradska grupa i takav jedan deo sastava koji se našao u Budimpešti prirodno političko stanište Aleksandra Vučića“, kaže Jakšić.

Članice Višegradske grupe, kaže on, a pre svega Mađarska i Češka u poslednje vreme insistiraju da Srbija bude prva sa Zapadnog Balkana koja bi bila primljena u EU.

Povezane vesti

„Jasna je namera na taj način da se osnaži, ako bi Srbija ovakva kakva jeste ušla u EU, time bi se osnažio ovaj desničarski front, kome se u međuvremenu pridružila i Slovenija, unutar EU. Ako preporuke za članstvo dolaze od država kakve su pomenute članice Višegradske grupe, države koje imaju problem sa vladavinom prava, onda to verovatno nije dobro za EU, ali jeste za Vučića koji pripada tom desničarskom bratstvu“, kaže Jakšić.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu, kaže da „to nesumnjivo nije incident koji je zahtevao hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost ili podizanje višeg stepena pripravnosti Vojske Srbije“.

„To su mere koje su više za javnost, nego što su u direktnoj vezi sa ozbiljnošću problema registarskih tablica“, kaže on.

Govoreći o odlasku Angele Merkel, kaže da „već ima izgrađen stav na tu temu“.

„Mislim da će se promeniti u onoj meri koja će jako zabrinuti vlasti u Beogradu. Po svemu sudeći socijaldemokrate će biti pobednici izbora u Nemačkoj, kakva će se koalicija stvoriti, videćemo, taj proces će trajati jedno duže vreme, ali je jasno da će socijaldemokrate u sprezi sa zelenima insistirati na pravnoj državi, medijskim slobodama… Jasno je da će to biti zaokret u odnosu na politiku Angele Merkel. Sve će se to dešavati u sprezi sa Bajdenovom administracijom, tako da možemo da očekujemo neke nove talase i nove vetrove koji će duvati Evropom i kojima nacionalisti, ne da se neće radovati, nego će morati ozbiljno da strepe“, kaže Jakšić.

Komentari

Vaš komentar