Jakšić: Skromni rezultati Berlinskog procesa i dva su razloga za to

Vesti 05. jul. 202115:11 > 15:132 komentara
Podeli:

Danas se održava onlajn samit u okviru Berlinskog procesa za zemlje Zapadnog Balkana. Srbiju na tom skupu predstavlja premijerka Ana Brnabić. Očekuje se da će zemljama Zapadnog Balkana biti ponuđena četiri sporazuma: o slobodni kretanja, jedinstvenom putnom prostoru, priznavanju stručnih i akademskih diploma. Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za N1 kaže da posle sedam godina nema opipljivih rezultata procesa koji je pokrenula kancelarka Angela Merkel.

„Ako analiziramo sve te susrete, onda vidimo da su rezultati više nego skromni, i čini mi se da na to utiču dva razloga. Jedan je nespremnost dela zemalja da se zaista reformišu u skladu sa onim što Evropa očekuje. U te zemlje nesumnjivo spada Srbija, spada i BiH, ali moglo bi da se kaže da ona ima neka svoja objašnjenja ili opravdanja što je to tako, što se ne pravi građanska država, jer ima stalno opstrukcije iz Republike Srpske“, podseća on.

„Postoje i zemlje koje su učinile mnogo na reformskom planu, kao što su Severna Makedonija i Crna Gora, ali one ne napreduju zbog ovog drugog faktora, a to je ono što se zove umor EU i rast odbojnosti prema prijemu novih članova“, ukazuje Jakšić.

Ceo razgovor s Boškom Jakšićem možete pogledati u snimku današnje emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar