Jakšić: Poboljšanje izbornih uslova nije dovoljno da opozicija dobije izbore

Vesti 20. jul 202110:00 12 komentara
N1 (arhiva)

Na pitanje šta će opozicija dobiti u međustranačkom dijalogu, novinar i kolumnista Boško Jakšić odgovara da će to biti "kozmetički ustupci, u onoj meri u kojoj bi da vlast izbegne da bude optuživana iz Brisela ili od opozicije".

„Sa druge strane, opozicija ovakva kakva jeste mislim da je spremna da prihvati i te male ustupke, da ne ide do kraja, da se ta stvar, pogotovo medijska, raščisti kako bi trebalo“, rekao je Jakšić u jutarnjem programu Nove S, prenosi Nova.rs.

Povezane vesti

Na pitanje šta je minimum potrebno, odgovara da se stvar najviše vrti oko javnih servisa.

„Vidimo da sada opozicija može da uđe u jutarnji program, ali Dnevnik dva, koji gleda najveći broj ljudi i preko koga se i informiše preko 60 odsto građana Srbije i dalje se ne da, vlast ga ne da jer je to bastion uticaja i političke propagande. Mislim da će se oko toga još boriti“, kaže i dodaje da ako se to načne, onda ima zaista i uslova za koliko-toliko fer izbore.

Kaže da nisu samo mediji problem, da uticaja ima i funkcionerska kampanja i manipulacije u samom izbornom danu, podmićivanja.

„To je jedan veliki posao i čini mi se da je od strane opozicije relativno kasno počeo“, navodi.

Naglašava da je politika ipak proces i da „put od hiljadu milja počinje jednim korakom“.

„Ako se sad nešto ostvari, to će nesumnjivo biti nedovoljno se dobiju izbori, ovi koje najavljuju za početak aprila, ali će se taj proces nastaviti, pa će naredni period iskoristiti da se poboljšaju izborni uslovi, pa ćemo možda zaista doći do onoga kako bi to trebalo da izgleda“, istakao je.

Smatra da je bojkot prošlih izbora imao efekat u tome što je Briselu poslao signal da u Srbiji ne postoji demokratija kakvom se predstavlja.

Kaže da najava Đilasa da će biti i protesta zvuči racionalno, jer je neophodno da se borba nastavi, a pasivna borba u vidu novog bojkota neće dati isti rezultat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare