Jakšić: Opoziciji zameram što ne podržava Vučića oko Kosova

Vesti 26. nov 202211:00 236 komentara
FoNet/Milica Vučković

Kosovski problem nije stranačko ili personalno pitanje već par ekselans državno pitanje, pa bi opozicija trebalo da podrži Vučića u njegovom rešavanju, ocenio je novinar i politički analitičar Boško Jakšić.

„Opoziciji zameram što ne podržava Vučića oko Kosova“, rekao je Jakšić u emisiji „Pola sata Demostata“, navodeći da mu kod opozicije „nedostaje taj deo državotvornosti“.

Povezano:

„Hajde da rešimo jednom kosovski problem. Vučić ima 1001 razlog koji daje da posle toga možeš da ga rušiš, ali ga podrži oko Kosova. Svi mi znamo da bi ovoj zemlji laknulo kada bi rešila kosovski problem“, naveo je Jakšić.

On kaže da je Srbija rezervoare strpljenja u velikoj meri istrošila i da bi ga čudilo da Zapad želi da se na nekakav dogovor o Kosovu, koje je alfa i omega srpske unutrašnje i spoljne politike, čeka još jednu deceniju.

„Čini mi se da to strpljenje sada, u uslovima ukrajinskog rata, neće biti toliko dugo kao do sada, da neće moći da se meri godinama. U krajnjoj liniji, ja svoj optimizam oko Kosova gradim, možda na pogrešnoj premisi, na izjavi Gabrijela Eskobara da se kod kosovskog pitanja radi o nedeljama, a ne mesecima ili godinama“, rekao je Jakšić.

On je ukazao na ozbiljan angažman Amerikanaca u regionu koji je sada, za razliku od vremena Trampove administracije, u koordinaciji za Evropskom unijom i da Amerika „više ne ide solo, kao što je išla u Trampovo vreme“.

„I sama ta činjenica da Amerikanci i Evropljani idu zajedno podiže nivo ozbiljnosti situacije, a ja nisam siguran da smo mi u svakom trenutku u stanju da prepoznamo koliko je sve to ozbiljno“, rekao je Jakšić.

On je ukazao da su Sjedinjene Dražve širom regiona poslale ambasadore koji su „diplomatske foke“ i imaju direktna iskustva u regionu i sa, za razliku od prošlih vremena, vode politiku koja se formuliše u Stejt departmentu i imaju jasne ciljeve koje treba da obave dok su ovde.

Na pitanje da li bi Amerika, u pogledu pridruživanja sankcija Rusiji, progledala Srbiji kroz prste ukoliko bi napravila suštinski iskorak na temi Kosova, Jakšić je rekao da je jasno da je Kosovo ključno pitanje i da se sada jasno kaže da je priznavanje Kosova preduslov ulaska Srbije u EU.

On navodi da ne veruje da će priznavanje biti bilateralno, jer bi to bilo „političko samoubistvo“ za bilo kog političara u Srbiji.

„Meni se, i pre nego što je stigao ovaj francusko-nemački predlog, činilo realnim rešenje da se Kosovo pusti u UN, da ne morate da potpisujete bilateralni sporazum i da se na taj način i jednima i drugima otvori put ka EU“, ocenio je Jakšić u emisiji „Pola sata Demostata“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare