Jakovljević (UNICEF): Pandemija ugrozila mentalno zdravlje i roditelja i dece

Vesti 08. okt. 202118:152 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Jelena Zajeganović Jakovljević, predstavnica Unicefa, izjavila je u Danu uživo da nam je pandemija koronavirusa izmenila živote, kao i da je ugrozila mentalno i fizičko zdravlje roditelja i mladih. Ona je navela da su osećaj izolovanosti i nepoznanica šta budućnost donosi znatno uticali na mlade.

Povezane vesti

„Unicef je sproveo istraživanje marta prošle godine, sa istom popilacijom roditelja, prateći šta se dešava u porodicama sa decom u različitim aspektima. Jedan od važnijih aspekata bilo je mentalno zdravlje. Ako je nešto pozitivno izašlo iz pamndemije koronavirusa, to je povećan akcenata na mentalno zdravlje, razmišljanje o mentalnom zdravlju i to vidimo i kod samih roditelja. Majke u ovom trećem talasu su mnogo više zabrinute o svom mentalnom zdravlju, kao i o mentalnom zdravlju svoje dece“, navela je ona.

Dodaje da se jedna trećina njih žali na pogoršano mentalno zdravlje.

„Znamo koliko kontekst porodice utiče na decu i uopšteno na mlade. Dvadeset odsto njih izjavljuje da njihova deca imaju ugroženije mentalno zdravlje. Tu se najviše pominje pad koncentracije, razdražljivost i nervoza. Kada pitamo mlade, polovina njih je izjavila da se oseća gore nego pre korone, takođe veliki deo njih izjavljuje da nema pozitivne misli oko svoje budućnosti. Takođe izjavljuju da su im roditelji u stanju povećane napetosti, pogotovo sa ovakvom prolongiranom situacijom vezanom za pandemiju“, rekla je Zajeganović Jakovljević.

Više o istraživanju Unicefa možete pročitati OVDE

Celo gostovanje pogledajte u videu.

Komentari

Vaš komentar