„Narodna patrola“ dva puta sprečena da ode do Ambasade SAD, stigli samo do Pinka

Vesti 16. okt. 202117:49 > 20:38124 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Jake policijske snage bile su raspoređene duž Bulevara Kneza Aleksandra Karađorđevića zbog protesta ultranacionalističke organizacije "Narodna patrola" ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Razlog protesta - incidenti koji su se sredinom nedelje dešavali u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, kada je više građana srpske nacionalnosti povređeno, od čega dvojica muškaraca teško. Učesnici protesta odustali su od odlaska pred ambasadu SAD nakon 15 minuta od početka protesta i otišli su ispred TV Pink, javlja reporter N1. Oni su se nakon kratkog zadržavanja ispred te televizije ponovo uputili prema ambasadi SAD, ali ih je žandarmerija opet zaustavila na pola puta. Potom su opet otišli do kružnog toka kod bolnice Dragiša Mišović. Protest je završen nakon nešto više od sat vremena, kod spomenika Milanu Tepiću i Herojima sa Košara.

Učesnici protesta, mahom maloletna lica, su kružili od korodona na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića do privatne televizije „Pink“, zbog čega je saobraćaj u tom delu grada bio otežan.

Narodna patrola je zbog dešavanja na Kosovu organizovala protest i u sredu uveče na platou ispred Skupštine Srbije, kada se okupilo nekoliko desetina desničara. Na oba protesta organizatori su građane pozivali putem društvenih mreža.

Ispred televizije Pink okupljenima se kratko obratio Damnjan Knežević, nakon čega je situacija bila prilično mirna. Pripadnici obezbeđenja ove televizije stavili su ogradu kako okupljeni ne bi probili u Pink. Pored toga, oni su skandirali vlasniku Pinka-a da mu je sin ubica. Posle toga, ponovo su krenuli u pravcu ambasade SAD.

„Bilo bi ludilo ako neko misli da mi možemo da naudimo američkoj ambasadi. Tamo ne može da se priđe. Hoćemo da podržimo naše građane na Kosovu da sutra ne izađu na izbore. Ova ambasada bormbardovala je naš narod, a zajedno sa pripadnicima KFOR bili su odgovorni za ono nasilje od pre nekoliko dana“, rekao je Damnjan Knežević i dodao:

„Hvala vam što ste mi vratili veru da ćete biti onakvi kao što ste bili do 2013. godine, da neće biti daljeg cepanja Srbije. Poručujem građanima na Kosovu i Metohiji da nećete biti sami. Samo jedan metak da se opali, neće nam trebati PCR testovi na nekakvoj granici jer je i nema. Ponovo će proći kao što je bilo 2011. godine“, poručio je okupljenima Knežević.

Pripadnici MUP-a bili su raspoređeni kod bolnice Dragiša Mišović, kod kružnog toka i legitimisali su prolaznike.

Tu su bile i policijske marice i pripadnici žandarmerije.

Policija je demonstrantima koji su krenuli na skup zabranila prilaz Ambasadi SAD.

Izvor : N1

Saobraćaj na Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića bio je zaustavljen.

Komentari

Vaš komentar