Jaćimović o privođenju: Najveći problem zloupotreba sile i nepredstavljanje

Vesti 10. nov 202113:04 > 14:26 6 komentara

Aktivistkinja Jelena Jaćimović, koja je juče zajedno sa Aidom Ćorović privedena jer je gađala mural posvećen Ratku Mladiću jajima, izjavila je u emisiji N1 Studio Live da, prilikom privođenja, nije znala da je to policija u civilu. "Mogao je da bude bilo ko, zbog toga smo se Aida i ja opirale, jer ne znamo ko nas vuče, nisu se predstavili, nisu pokazali nikakvu legitimaciju... Najveći problem ovde je zloupotreba sile i nepredstavljanje", kaže ona.

Komentarišući to što je Đorđo Žujović bacio kantu kreča na mural posvećen Ratku Mladiću, kaže da je divno što je to uradio, „što je napravio neku vrstu performansa“, ali dodala da taj mural ima zaštitu i da će to biti skinuto.

Povezane vesti

„Ne dopada mi se što je on nekako potvrdio da je na stanarima i stanarkama te zgrade odgovornost da skinu to, na taj način njima država ugrožava bezbednost. Ne možemo da zamislimo kako se osećaju ti ljudi koji žive u toj zgradi“, kaže ona.

Govoreći o jučerašnjem privođenju, kaže da nije znala da je to policija u civilu.

„Mogao je da bude bilo ko, zbog toga smo se Aida i ja opirale, jer ne znamo ko nas vuče, nisu se predstavili, nisu pokazali nikakvu legitimaciju… Najveći problem ovde je zloupotreba sile i nepredstavljanje. Ja sam očekivala da će danas nešto da se desi, ne verujem da im se isplati da drže kordon na ulici ceo dan, ovo je priča koja će se dalje razvijati“, kaže ona.

Kaže da joj je smešno što „su dve žene i samo jedno pakovanje jaja doprineli da se sve ovo dešava“.

„Pri ulasku u maricu sve je bilo u redu, svi su bili u policijskoj stanici prijatni, bili su beskonačno prijatni, ali je opet ta prekomerna upotreba sile dovela do toga da budemo tu na takav način, mi bismo svakako dale lične karte, ne bismo bežale, to je doprinelo da dodatno izgubimo poverenje u rad policije“, kaže ona.

Jedini neprijatan trenutak bio joj je, kaže, kada je čula Aidu kako viče.

„Da neko vuče ženu koja može da mi bude majka“, kaže.

Ističe da je to bila neka vrsta performansa.

„Mi smo na taj način htele da pokažemo da je tako malo dovoljno da se sve ovo desi, a da taj mural ima zaštitu policije. Tragikomično je, to je neki teatar apsurda, svako može da uzme jaje i napravi nenasilni performans, protest“, kaže ona.

Pogledajte ceo razgovor u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare