Izvršiteljka: Podnošenje krivične prijave ne znači da počeo krivični postupak

Vesti 05. mar. 202111:55 > 11:571 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Javni izvršitelj Mirjana Dimitrijević demantovala je navode Združene akcije "Krov nad glavom" da je, kako su naveli, Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu dalo obavezno uputstvo za pokretanje krivičnog gonjenja protiv nje, navodeći da se "našla na listi lica protiv kojih je podneta krivična prijava od strane lica koje je izvršni dužnik u postupku koji sprovodi javni izvršitelj" i da nije započet krivični postupak.

Podnošenje krivične prijave ne znači da je započet krivični postupak, navela je u saopštenju javna izvršiteljka reagujući na saopštenje „Krova nad glavom“ koje smo preneli.

ZA Krov nad glavom je u saopštenju navela da je prijavu podnela je porodica, koja tvrdi da Dimitrijević pokušava da izvrši sudsku presudu nad objektom koji nije predmet izvršenja.

Reagujući na saopštenje, izvršiteljka navodi da se „pominju tvrdnje da javni izvršitelj ponovo sudi, izvodi dokaze, menja činjenice“, a da su „paušalno iznete i informacije o aktivnim predmetima, koji suštinski nemaju veze jedni s drugim“, dodajući da je „jedini cilj da se diskredituje ličnost javnog izvršitelja“.

„Važno je reći i da izvršnim postupkom upravlja izvršni poverilac, a ne javni izvršitelj. Izvršni poverioci su lica kojima je naneta šteta i čiji su interesi ugroženi, a kojima zaštitu, kao i u svakom uređenom sistemu koji se zasniva na vladavini prava, pruža sud. Dakle, on u izvršnom postupku traži zaštitu svojih prava i pravnih interesa, a moramo primetiti da ne postoji združena akcija koja bi se zalagala za interese poverioca i koja bi postavila pitanje da li je potrebna podrška i tim licima, koja ni nakon dugog niza godina provedenih u vođenju parničnih postupaka ne mogu da izdejstvuju ono što im po zakonu pripada. Niko ne spori da i izvršni dužnik ima svoja prava o kojima javni izvršitelj podjednako vodi računa. Izvršni dužnik ima mogućnost ulaganja pravnog leka u određenim fazama izvršnog postupka, a o svim tim pravnim lekovima ponovo odlučuje sud. Da li združena akcija „Кrov nad glavom“ sumnja u ispravnost i zakonitost postupanja sudova kao što to čini kada je u pitanju rad javnih izvršitelja“, upitala je.

Javni izvršitelj postavlja javno sledeće pitanje – da li već pomenuta organizacija sumnja u ispravnost postupanja Ministarstva pravde kada poziva isto da „hitno reaguje“ i zabrani rad izvršitelju, dodajući da „ministarstvo vrši kontinuirani nadzor nad radom javnih izvršitelja te će ukoliko uoči određene nepravilnosti iste utvrditi, a potencijalno izvršitelje i kazniti na način i u postupku koji su zakonom propisani“.

„Nije jasno kako združena akcija „Кrov nad glavom“ sebi daje za pravo da, iako sačinjena od pravno neukih građana, tvrdi da izvršitelji izlaze iz zakonskih okvira, imaju prevelika ovlašćenja i kako izvršavaju presude i kada je to pravno nemoguće. Samo je sud taj koji može ceniti šta je pravno moguće i dozvoljeno ili bi to bar tako trebalo biti u jednoj pravno uređenoj državi, a i on je vezan Ustavom i zakonima“, navedeno je u reagovanju izvršiteljke, koja ocenjuje da se „malicioznim i netačnim informacijama“ prenosi pogrešna slika javnosti i onemogućava rad javnih izvršitelja „ne obazirući se na prava izvršnih poverilaca koja su im priznata od strane suda“.

Komentari

Vaš komentar