Izvestilac PSSE sa Dačićem: Napredak regiona u evrointegracijama nije dovoljan

Vesti 17. maj. 202216:37
Podeli:
Izvor: TANJUG/NSRS/ Kristina Bunčić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je na Kritu sa bivšim premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom o evrointegracijama i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Na sastanku na marginama sednice Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju, čiji je izvestilac Papandreu, Dačić je rekao da je članstvo u EU glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i da će ona po izboru nove vlade „još snažnije biti posvećena evropskom putu“, saopštila je Skupština Srbije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što PSSE, kroz rad Komiteta za politička pitanja i demokratiju, razmatra pitanje evropske perspektive Zapadnog Balkana i nastoji da nađe mehanizme i načine za podršku jasnoj perspektivi regiona i da identifikuje oblasti u kojima Savet Evrope može da pomogne regionu na evropskom putu, navodi se.

Papandreu, koji je na sednici Komiteta predstavio nacrt izveštaja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, rekao je Dačiću da napredak postignut u evropskoj integraciji regiona od Samita u Solunu 2003. godine nije dovoljan i da ne odgovara stepenu želje većine država članica EU, piše u saopštenju.

Bivši grčki lider je izrazio nadu da će njegov izveštaj dati doprinos ubrzavanju tog procesa, da će porasti entuzijazam država EU za prijem novih članica, i da će sadašnja „kriza na istoku Evrope“ podstaći potrebu za konsolidacijom prijateljskih snaga na evropskom kontinentu, navedeno je u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar