Izvestilac EP: Putin gubi rat, nije dobro da ga Srbija podržava

Vesti 14. maj. 202209:20 > 09:36144 komentara
Podeli:
Putin
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U intervjuu za dnevni list “Nova”, bivši premijer Litvanije i izvestilac Evropskog parlamenta za dijalog s Moskvom Andrius Kubilius rekao je da srpska politička elita mora da shvati da predsednik Rusije Vladimir Putin gubi rat i da je vreme da se svrstaju na pravu stranu. On je dodao da Srbija mora da jasno definiše svoju političku poziciju, jer će mnogi ubuduće stav o našoj zemlji formirati na osnovu toga kako se ponašala u prethodnom periodu.

“Mislim da je bolje biti na strani onih koji će pobediti, a ne sa onima koji će izgubiti rat. Demokratija će na kraju pobediti, u to nemam sumnju”, rekao je Kubilius u razgovoru za “Novu”, u kom se osvrnuo i na aferu prisluškivanja ruske opozicije u Beogradu, delovanju Evropskog parlamenta u prethodnom periodu, kao i ocenama da je svet na pragu novog “Hladnog rata”.

Povezane vesti

„Pre svega, moramo da govorimo kako vidimo kraj rata. Evropska unija, predstavnici SAD, predsednik Bajden, gospodin Blinken, kao predstavnici Velike Britanije, poput premijera Džonsona, smatraju da se rat mora završiti sa potpunom pobedom Ukrajine i Zapada i da ruske vojne snage moraju biti u potpunosti poražene. To je neophodno, jer se ne sme dozvoliti aktuelnom režimu iz Kremlja da se opravi i da za dve ili tri godine pokuša da napadne neku drugu zemlju u svojoj neposrednoj blizini. To je naš strateški plan, a ako se to dogodi, ako bude poražena ruska vojska i njihova ekonomija, nakon sankcija, onda se mogu očekivati velike promene – najpre u samoj Rusiji“, rekao je Kubilius, a prenosi „Nova.rs“

Dodao je da će to otvoriti vrata za mogućnost da Rusija funkcioniše bez Putina na njenom čelu i da postane drugačija država koja će, uprkos svim problemima, postati demokratskija.

"U tom slučaju možemo govoriti o trajnom postizanju mira u čitavoj Evropi. Trenutno su mir i stabilnost ugroženi od strane autoritarne vlasti u Rusiji i zato Evropa mora da ima veoma jasnu srategiju; Neophodno je da postoji demokratija u Rusiji, a da bi se došlo do demokratije, invazija na Ukrajinu mora da se zaustavi. Stoga, verujem više u dugoročni mir i stabilnost u Evropi nego u novi 'Hladni rat'. Ako govorimo o ‚Hladnom ratu‘, to onda znači da ruska vojska nije poražena i da Putin ostaje na vlasti. U tom slučaju, to ne bi ni bio samo ‚Hladni rat‘, već bi se otvorila mogućnost za stvarni ratni sukob, koji bi pokrenuo agresivni režim u Kremlju", navodi Kubilius.

Upitan kako vidi poziciju Srbije, kandidata za članstvo u EU i odluke o odbijanju da uvede sankcije Rusiji, on kaže da kod država, koje nisu članice EU, a još uvek nisu uvele sankcije Rusiji, verovatno postoji strah od ruske reakcije, vojne ili ekonomske.

"Ne znam mnogo o statusu kandidature Srbije za članstvo u EU, ali moj savet za srpsku političku elitu i tamošnje lidere je shvate da će Putin izgubiti ovaj rat i da Rusija ima mogućnost da postane drugačija. Mnogo je bolje za Srbiju i njen narod da bude saveznik sa tom, drugačijom Rusijom, a ne da bude ujedinjena sa Putinom", kaže Kubilius.

Naglasio je da je njegov savet političkim liderima u Srbiji je da razmisle ozbiljno i da događaje sagledavaju dugoročnije.

2Defitinivno neće više biti mesta za Putina i njegovu vlast u Rusiji. Naravno, neki ljudi unutar Evropske unije će svoju predstavu i stav o Srbiji formirati na osnovu toga kako se ona ponašala u ovom strateški ključnom periodu. Mislim da je bolje biti na strani onih koji će pobediti, a ne sa onima koji će izgubiti rat", istakao je Kubilius.

Opširnije na Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar