Izveštaj: Stigmatizacija mladih kao glavnih odgovornih za širenje korone

Vesti 15. apr. 202119:441 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Beogradski centar za ljudska prava naveo je u godišnjem izveštaju da su se mladi tokom 2020. godine suočavali sa izazovima u ostvarivanju ljudskih prava, posebno prava na zdravlje i pristup zdravstvenoj zaštiti u uslovima pandemije koronavirusa.

U novom godišnjem izveštaju „Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2020. godini“ koji je predstavljen u Beogradu, navodi se da su se mladi suočavali sa izazovima u ostvarivanju prava na rad, obrazovanje i informisanost i na slobodu kretanja.

„Paradoksalno, u 2020. godini koju je obeležila kovid-19 kriza, ne postoje podaci koliko je mladih testirano, obolelo ili bilo na bolničkom lečenju od virusa korona u Srbiji – iako je godina protekla, između ostalog, u znaku stigmatizacije mladih kao glavnih odgovornih za širenje epidemije“, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

U saopštenju se dodaje da su protivpandemijske mere policijskog časa, karantina i zabrane napuštanja i ulaska u zemlju, kao i dugi periodi zabrane izlaska iz kuće uz zabranu kretanja u parkovima, imale negativan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje mladih.

„Podaci pokazuju da je čak trećina prekršajnih kazni za kršenje policijskog časa izrečena mladim osobama kao i da su mladima (od 18 do 30 godina) u proseku izricane nešto više kazne u odnosu na ostale“, navode iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Pandemija negativno uticala i na zapošljavanje mladih

Pandemija je, kako se navodi, dodatno uticala na nivo zaposlenosti mladih a podaci pokazuju da je tek polovina mladih starosti od 20 do 29 godina u Srbiji zaposlena – u odnosu na blizu dve trećine njihovih vršnjaka i u zemljama Evropske unije.

Kada je reč o pravu na obrazovanje, mera zatvaranja škola i obrazovnih ustanova negativno se odrazila na siromašne mlade i one iz ruralnih područja bez pristupa internetu, računaru i drugim sredstvima neophodnim za komunikaciju, informisanje i učenje na daljinu.

Posebno pogođena grupa mladih tokom pandemije zasigurno su mladi sa invaliditetom koji nisu samostalni i žive sa roditeljima koji imaju preko 65 godina, te mladi koji imaju HIV infekciju ili neku drugu hroničnu ili sistemsku bolest.

„Pandemija je donela izazove u oblasti obrazovanja mladih sa invaliditetom poput nepostojanja jasnih procedura, procene potreba i dodatne podrške za realizaciju inkluzivnog obrazovanja“, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar