Izmenjen policijski pravilnik: Kako će izgledati privođenje na vodi

Vesti 23. avg 202213:33 1 komentar
Rečna policija
Shutterstock/ilustracija

Građani za koje postoji nalog za dovođenje policija će ubuduće moći da privede i policijskim čamcem, propisano je novim izmenama Pravilnika o policijskim ovlašćenjima, koji je doneo ministar unutrašnjih poslova.

Do sada je u Pravilniku pisalo da se dovođenje vrši, po pravilu, službenim vozilom. Sada je dodato da se ono može izvršiti i službenim plovilom, piše Nova ekonomija.

U tom slučaju policijac pre ukrcavanja treba da osobi koja se dovodi stavi prsluk za spasavanje i da ga smesti na bezbedno mesto (npr. u kabinu) uz stalni nadzor, navodi se.

Pojašnjeno je i da policijac ne sme da „nanosi bol“ prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.

Izmenama Pravilnika dodati su i članovi koji se odnose na zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada „osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj“.

U tom slučaju policija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.

Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu. Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare