Izložba „Srbija i Vatikan“ – svedočanstvo o bogatoj istoriji diplomatskih odnosa

Vesti 18. okt. 202121:204 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković otvorio je večeras na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu „Srbija i Vatikan 1878-1914“ i poručio da izložba svedoči o bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete Stolice.

Selaković je istakao da su temelji tih odnosa „jaki, duboki i zasnovani na zajedničkim vrednostima i interesima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je rekao da je Srbija od početka svoje novovekovne državnosti nastojala da sa Svetom Stolicom uspostavi efikasnu komunikaciju kako bi se pitanje odnosa među hrišćanima u ovom delu sveta rešavalo na miran i, u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. veka, moderan način.

Selaković je ukazao da su još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode, naglasivši kako srpski narod vekovima deli životni prostor sa drugim narodima i konfesijama, kao i da je taj prostor mnogo puta bio poprište sukoba koji su neretko imali i religioznu dimenziju.

Izvor : Ministarstvo spoljnih poslova

„Saradnja sa Svetom Stolicom bila je od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način“, ukazao je Selaković.

On je naveo da i danas Srbija i Sveta Stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za Srbiju od velike važnosti pozicija Svete Stolice u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

„Boreći se za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, Srbija insistira na tome da je kulturno nasleđe u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasleđu hrišćanske Evrope“, rekao je Selaković, ističući da „hrišćanski temelji Evrope ne mogu biti sačuvani bez minimuma svehrišćanskog jedinstva i kohezije“.

Otvaranju izložbe su prisustvovali ambasadori zemalja akreditovani pri Svetoj Stolici iz SAD, Rusije, Velike Britanije, Turske, Španije, Grčke, Albanije, Bugarske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kube, Japana, Indonezije, Meksika, Paname, Angole, Češke, Slovačke, Crne Gore, Kameruna i Nikaragve i otpravnici poslova Hrvatske i Rumunije.

Komentari

Vaš komentar