„Izgubili smo grad veći od Vranja“: Gosti N1 o broju dece u školama u Srbiji

Vesti 18. maj. 202210:14 > 10:3228 komentara
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji je 110.000 dece manje u osnovnim i srednjim školama u poređenju sa periodom od pre 10 godina, kaže Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

Pročitajte još:

„Ovakvi podaci ukazuju da ogroman broj mladih porodica napušta Srbiju“, rekao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, Srbija jako brzo postaje jedna od najstarijih nacija u Evropi, a istovremeno nacija koja ima najkraći životni vek.

„Mi smo prošle godine izgubili praktično jedan grad koji je veći od Valjeva ili Vranja“, kazao je Nikezić.

Predsednica Udruženja Roditelj Dragana Soćanin kaže da je greška što srednje obrazovanje nije obavezno u Srbiji, ali u pozorava i da se moraju stvoriti uslovi da deca pohađaju srednje škole pre nego što se to propiše kao obaveza.

„Vi i dan danas u Srbiji imate mesta koja nemaju srednju školu, ni obezbeđen prevoz do mesta koja imaju“, istakla je Soćanin.

Ona upozorava da postoji velika razlika između velikih gradova i manjih mesta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u osnovnim školama ove godine nalazi se 507.374 dece, dok je sedam godina ranije u osnovnu školu išlo oko 559.000 dece. U srednjim školama u ovoj školskoj godini je oko 17 hiljada učenika manje nego 2014/15.

Soćanin kaže da ljudi traže bolji kvalitet života i dostojanstven rad. Na pitanje zar ne bi pad nataliteta trebalo da znači da ima više mesta u vrtićima, školama i na fakultetima, podseća da svake godine oko 5.000 dece u Beogradu ostane bez mesta u vrtiću.

Kako je moguće da stalno imamo negativan prirodan priraštaj, a mesta u vrtiću i dalje nema – upitala je ona.

Kaže da je deo odgovora u velikim migracijama iz manjih mesta, te su ona ispražnjena a veliki gradovi prenatrpani.

Nikezić navodi da je Grad Beograd prestao da gradi neophodnu infrasturkturu da deca mogu da idu u vrtiće.

Slaže se da srednjoškolsko obrazovanje mora da bude obavezno.

„Ne možemo budućnost bazirati na ‚motanju kablova‘“, rekao je on.

Kako je kazao, u Beogradu danas ima manje mladih nego ranije, jer je Beograd imao tu sreću da je broj mladih rastao upravo zbog migracija od 2007 do 2013, ali nakon tog perioda i glavni grad beleži pad broja mladih.

Komentari

Vaš komentar