Izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu pri kraju, počela pre 13 godina

Vesti 14. mar 202213:41 > 14:00 0 komentara
N1/Milena Kuzmanović

Ako je po onoj narodnoj "treća sreća", Gerontološki centar u Valjevu u Užičkoj ulici trebalo bi da bude završen ovog leta.

Treća i završna faza radova počela je u septembru prošle godine, rok za završetak radova je 250 kalendarskih dana, a vrednost javne nabavke oko milijardu dinara. Sredstva za završne radove je obezbedila Vlada Republike Srbije preko kancelarije za javna ulaganja, a izvođač radova je valjevska firma „Kompresor“.

Pored Doma za stara lica, kapaciteta 113 korisnika, u okviru ovog centra planiran je i Dnevni boravak za odrasla lica ometena u razvoju, kao i prihvatilište za beskućnike sa 32 mesta.

Treba podsetiti da je gradnja Gerontološkog centra u Valjevu započeta pre 13 godina (2009. godine), sredstvima donacije Vlade Japana u iznosu od dva i po miliona evra. Centar površine 5.500 kvadratnih metara je tada bio planiran za 180 korisnika. Zgrada je građena u dve faze, ukrovljena i delom ustakljena i tu se stalo. Objekat je bez obezbeđenja nekoliko godina bio ostavljen na milost i nemilost svim „zainteresovanim“.

Polupana stakla i poskidani ramovi nekih prozora, grafiti na unutrašnjim zidovima i fasadi, bila je slika koja je zatečena 2017. godine tokom posete ovom gradilištu. O svemu tome tada su svedočili i Valjevci, koji žive i rade u neposrednoj blizini.

N1/Milena Kuzmanović

„Kada je otvoreno ovo gradilište, na početku sve je fino išlo. Rađeno je par godina, a onda se stalo. Zbog čega, ne znam. Naravno da je trebalo ovo gradilište zaštititi, jer su tu uložena ogromna sredstva. Nije bitno da li je u pitanju donacija ili su budžetska sredstva. Sada se ponovo mora ići po istom tragu“, rekla je Jasmina, koja radi u neposrednoj blizini Gerontološkog centra u Valjevu.

Puno je građana koji su sa tugom tada govorili o propaloj investiciji, dok su nadležni ćutali. Iz gradske uprave u Valjevu nema odgovora na postavljena pitanja, između ostalog i da li su sredstva japanske donacije nenamenski trošena. Ovo pitanje tada se moglo čuti i za skupštinskom govornicom.

Sada se krenulo, kako reče sagovornica N1, po istom tragu, ali je najvažnije to da ovaj objekat, u koji su već uložena ogromna sredstva, bude priveden nameni i da Valjevci treće dobi dobiju svoj dom. Nakon završetka radova i opremanja, u planu je da Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije osnuje ustanovu Dom za stare Valjevo, koja će uposliti desetak radnika.

Svojevremeno je bivši ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je u međuvremenu sa te pozicije premešen prvo na mesto ministra odbrane, a sada policije, Aleksandar Vulin, bio u poseti Valjevu i izjavio da svaki put pocrveni kada ga predstavnici japanske ambasade u Beogradu pitaju za sudbinu njihove višemilonske donacije u Valjevu.

Svakako, završetkom Gerontološkog centra u Valjevu skinuće se, bar delom, senka koja je pala na trošenje sredstava donacije Vlade Japana vredne dva i po milona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!