Izbor Dolovac na dnevnom redu u Skupštini, ocena Komisije – „naročito se ističe“

Vesti 21. jul 202107:31 > 12:42 44 komentara
N1 (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas Deveto vanredno zasedanje na kojem je sedma tačka dnevnog reda predlog odluke o izboru republičkog javnog tužioca. Za tu funkciju ponovo je predložena Zagorka Dolovac kao jedini kandidat, a Komisija za ocenu stručnosti i osposobljenosti kandidata dala joj je ocenu "naročito se ističe". Skupštinski odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu podržao je kandidaturu.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je, obrazlažući predlog da Dolovac ponovo bude izabrana za republičkog javnog tužioca, da je ona u prethodnom periodu „odredila prioritete u radu Javnog tužilaštva u vidu odlučne borbe protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika“.

Popović je rekla da su prioriteti u radu Javnog tužilaštva i povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz dalju efikasnu primenu tužilačke istrage, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje međunarodne saradnje uključujući aktivno učešće u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i brzu i efikasnu međunarodno-pravnu pomoć u bilateralnim odnosima i kroz evropske regionalne pravosudne mreže poput Evrodžasta.

“Od 1. januara 2010. godine republički javni tužilac Zagorka Dolovac je u dosadašnjem periodu preduzela brojne aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje rada Javnog tužilaštva u svim oblastima svojih nadležnosti. Kao republički javni tužilac pružila je punu podršku učešću Javnog tužilaštva u izradi, reviziji i sprovođenju najvažnijih strateških dokumenata Srbije u oblasti pravosuđa u cilju vladavine prava u Srbiji”, rekla je Popović koja je pročitala i biografiju Zagorke Dolovac.

Ona je navela da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja nosioca javnotužilačkih funkcija, tužilačkog i drugog osoblja i starala se da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena i obučena.

“Zalagala se za dosledno sprovođenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti. Preduzimala je mere za uspostavljanje I unapređenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca”, rekla je Popović.

Popović je navela da je Dolovac promovisala mađuinstitucionalnu saradnju i koordinaciju rada sa drugim državnim organima, da je preduzela niz aktivnosti na planu borbe protiv trgovine ljudima.

Ona je istakla da je Republičko javno tužilaštvo angažovanjem Dolovac, kao prvo u regionu, zajedno sa MUP potpisalo Memorandum o saradnji u oblasti borbe protv krijumčarenja ljudi.

Prema njenim rečima, Dolovac je preduzela odlučne korake za unapređenje borbe protiv nasilja u porodici zajedno sa MUP-om i drugim nadležnim organima.

Đukanović: Svi su generali posle bitke

Predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović je, komentarišući polemike u javnosti oko izbora Dolovac, konstatovao da niko drugi nije imao hrabrosti da joj se pojavi kao protivkandidat.

„Smučila mi se ta priča u javnosti. Svi su generali posle bitke, ali kad se treba kandidovati, nema nikog“, ocenio je Đukanović.

Odbor je usvojio predloge izmena i dopuna Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva, kao i predlog odluke o izboru predsednika 13 sudova u Srbiji.

Pročitajte još

U obrazloženju predlagača piše da je Zagorka Dolovac, „obavljajući funkciju Republičkog javnog tužioca, uložila maksimalan napor da obezbedi efikasno i uspešno postupanje javnog tužilaštva“ i da je radila „u cilju obezbeđenja vladavine prava“.

Zagorka Dolovac je republička javna tužiteljka već 12 godina, a trebalo bi da bude izabrana na još šest godina.

Na dnevnom redu sednice Skupštine biće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o Visokom savetu sudstva.

Na dnevnom redu će biti i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) što su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja – na predlog Udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Poslanici će razmatrati Predlog zakona o popisu poljoprivrede 2023, Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 i Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora COVID-19 podrška Vladi Srbije za mala i srednja preduzeća i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Na dnevnom redu je i Memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova Srbije i Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare