Izbeglim porodicama iz Hrvatske i Bosne uručeni ugovori za kupovinu 15 kuća

Vesti 22. apr 202112:20 0 komentara
N1

U Inđiji su danas svečano uručeni ugovori za kupovinu 15 seoskih kuća sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji te opštine.

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Povezane vesti:

Sredstva za kupovinu ovih kuća obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

„Kroz Regionalni stambeni program do sada je stambeno zbrinuto više od pet i po hiljada izbegličkih porodica, a sredstva su obezbeđena za još dve hiljade izbegličkih porodica koja nisu u mogućnosti da samostalno reše svoje stambeno pitanje“ istakla je Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije.

Komesarijat za izbeglice i migracie je u Inđiji do sada budžetskim i donatorskim sredstvima stambeno zbrinuo više od 450 izbegličkih porodica koji su ovaj grad došle sa ratovima početkom devedesetih godina.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su Svetlana Velimirović, zamenica komesara za izbeglice i migracije, Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, Duško Ćutilo, direktor pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, Brigit Kuhar, programski menadžer u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Ivana Jelić, pomoćnik za trajna rešenja pri Misiji UNHCR u Srbiji, Stefan Almehagen Sandstad, drugi sekretar ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. i drugi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!