Izaslanik Nemačke: Srbija treba da bude članica EU, sve drugo bio bi neuspeh EU

Vesti 13. sep 202210:358 komentara
srbija eu n1
Izvor: N1

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin izjavio je da je čvrsto uveren da će biti propast Evropske unije ako u regionu Zapadnog Balkana ne bude uspešna sa politikom proširenja, reformi, transformacije i demokratije, uz napomenu da Srbija ima snažnu podrške njegove zemlje za članstvo u Uniji.

Niko nas na globalnom niovu neće doživljavati ozbiljno, jer niko neće gledati Aziju da vidi kako funkcioniše demokratija, već EU, rekao je Saracin za TV Prva.

Kako je naglasio, uspeh i integracija ovog regiona bez Srbije će biti teška i evropska obaveza je da zajedno ovaj region dovede u Evropu, srcem i dušom.

Srbija ima podršku Nemačke, rekao je Saracin, želimo da Srbija poštuje kriterijume po pitanjima pravde države, demokratije, slobode medija, izražavanja i da napravi korake napred.

N1

Srbija treba da bude članica EU, jer bi sve drugo bio neuspeh EU i mogu reći mog mandata, naglasio je Saracin i ocenio da nemačka vlada poklanja veliku pažnju Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Upitan šta bi mogla da bude nova armatura razgovora u dijalogu Beograda i Prištine i da li je to model „dve Nemačke“, on je odgovorio da je srećan ako dobri delovi istorije njegove zemlje mogu da se iskoriste za napredak i pomirenje.

„Mi smo pravili i greške i želimo da Srbija i Kosovo uče iz naših dobrih iskustava, ali i iz grešaka. Sitacija u ovom slučaju je drugačija nego u Nemačkoj“, objasnio je Saracin.

Kosovo je država koje dobro funkcioniše, iako je tokom leta bilo problema, ukazao je on i objasnio da je njegov zadatak da u Beogradu razgovara na kojem mestu Srbija ne ispunjava dovoljno Briselski sporazum da bi se došlo do normalizacije odnosa.

Odavde idem u Prištinu i tamo kažem gde bi oni trebalo više da doprinesu i pametnije da se ponašaju. To ne znači da su obe strane isto krive i gde treba veći pritisak završiti. Želimo da podržimo državnost, ali „jedan, dva, tri… ovo treba uraditi bolje“, dodao je Saracin.

On je podsetio da je nemački kancelar Olaf Šolc pozvao zemlje regiona 3. novembra u Berlin kako bi se nastavio Berlinski proces, koji bi trebalo da doprinese da „šest država zajedno sprovode korake u pravcu učlanjenja u EU“.

Kada je reč o Otvorenom Balkanu, Saracin je rekao da ne želi da se bori protiv inicijativa koje su donete sa dobrom namerom.

Komentari

Vaš komentar