Iz kompleksa EI Niš biće uklonjeno 450 tona opasnog otpada

Vesti 01. nov 202113:28 0 komentara
EI niš otpad
Ministarstvo zaštite životne sredine

Iz kompleksa nekadašnjeg privrednog giganta Elektronske industrije Niš (EI Niš) biće uklonjeno i zbrinuto 450 tona opasnog istorijskog otpada tokom novembra meseca, najavila je danas ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović.

„Mi danas čistimo kompletne lokacije do nultog stanja, jer se u prethodnom periodu uklanjala po jedna vrsta otpada. Iz kompleksa EI Niš će biti uklonjeno i zbrinuto 450 tona opasnog istorijskog otpada tokom novembra meseca“, rekla je Vujović, koja je ovo preduzeće obišla zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, navedeno je u saopštenju.

Vujović je prilikom obilaska EI Metal, ogranka nekadašnje niške kompanije gde je u toku čišćenje otpada zaostalog iz proizvodnje, ukazala da je problem istorijskog otpada prisutan u Srbiji gotovo 20 godina, te da je taj otpad nastao mahom 2000-tih godina u fabrikama koje su bile predmet privatizacije ili u stečaju.

„Ukoliko je bio ambalažiran, ta ambalaža je vremenom korodirala i propala. S obzirom da se radi o pretežno opasnom otpadu, koji utiče na zagađenje vode, vazduha i zemljišta, država je odlučna da taj otpad zbrine sa svih lokacija“, istakla je ona.

Ministarka je dodala, da pored zbrinjavanja istorijskog otpada iz EI Niš, resorno ministarstvo sprovodi i druge projekte u Nišu koji su važni za bolji kvalitet vazduha u tom gradu.

„Sufinanasiramo projekat pošumljavanja čija se realizacija očekuje u narednim danima, kao i projekat smanjenja zagadenja koje potiče od individualnih ložišta, koja su veliki zagađivači“, kazala je ona.

Dodala je da je u toku i konkurs za subvencije domaćinstvima za zamenu kotlarnica i zamolila pre svega građane Niša, da iskoriste tu priliku.

„Podsticaje ćemo obezbediti i sledeće godine, kako bismo pomogli da što više domaćinstava pređe na ekološki prihvatljivije energente“, rekla je Vujović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!