Iz fondova EU 3,2 miliona evra za zdravstvo i vakcinaciju

Vesti 29. dec 202014:59
Sem Fabrici, Jadranka Joksimović, Zlatibor Lončar
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministri zdravlja i za evropske integracije Zlatibor Lončar i Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici potpisali su sporazum o prenameni 3,2 miliona evra iz fondova EU za jačanje zdravstvenog sistema i vakcinaciju protiv kovid-19.

Jadranka Joksimović je izjavila da su prilikom prenamene tih sredstava identifikovane realne potrebe i novac izdvojen tako da ne budu oštećeni prvobitno određeni korisnici i programi tih sredstava.

Navodeći da je EU najavila dodatnih 70 miliona evra za Zapadni Balkan, za plaćanje vakcina, Joksimović je konstatovala da Brisel tretira zemlje ovog regiona ne kao susedstvo, već kao partnere.

Lončar je izrazio nadu da EU „polako shvata da je Srbija deo Evrope“.

„Ne možete Srbiju da stavite ni u Afriku, ni u Aziju. Ova solidarnost to pokazuje“, rekao je Lončar.

On je ocenio da nema razloga da neke zemlje dobijaju milione vakcina, koje ne mogu odmah da upotrebe, dok druge dugo neće dobiti nijednu.

„Nije realno da će problem biti rešen ako vakcinišete ljude u članicama EU Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, ali ne i u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Virus ne poznaje granice“, izjavio je Lončar.

Fabrici je rekao da se radi o novoj fazi zajedničkog rada u borbi protiv pandemije, u kojoj će 3,2 miliona evra biti uloženo u zdravstveni sistem Srbije i u pripremu distribucije vakcina.

Vakcinacija je kompleksan proces, za koji morate biti pripremljeni, izjavio je Fabrici, navodeći da će nekoliko desetina vozila biti obezbeđeno za transport vakcina kroz Srbiju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar