Ivković Radničkom „veran kao pas“, a političkim stavovima?

Vesti 18. jan. 202119:5275 komentara
Podeli:

Proslavljenom jugoslovenskom košarkašu i jugoslovenskom i srpskom treneru Dušanu Dudi Ivkoviću, uručena je plaketa za životno delo, u okviru obeležavanja 100 godina Sportskog društva Radnički. Priznanje su mu uručila deca iz tog kluba, a svečanosti u Muzeju Jugoslavije prisustvovao je, kao počasni pokrovitelj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio da će država izdvojiti novac kako bi Radnički za dve i po godine dobio moderan sportski objekat u centru grada.

„Dali ste nam nadu da će se nastaviti plemenita nit, ta velika ideja, priča koja nema kraja, a zove se Radnički. Zahvalni smo vam za slavnu prošlost i srećni zbog onoga što nam donosi budućnost“…

Neki novi klinci danas tamo gde je Duda bio pedesetih – njima obećanje da grb Radničkog može da traje još 100 godina, njemu plaketa za životno delo.

„Ja sam vrhunske sportske rezultate ostvario sa nacionalnim selekcijama i drugim klubovima, možda bi ovo odlikovanje bilo prikladnije, da su rekli odlikovanje za vernost… Nije retko da se kaže veran kao pas… A ja sam to ostao Radničkom“, rekao je Ivković.

Povezane vesti

A u ulozi počasnog pokrovitelja stogodišnjice postojanja Radničkog, predsednik države dobio zlatnu značku za pomoć tom klubu. Vučić najavljuje da kopanje počinje na jesen, a da će Radnički za dve i po godine dobiti modernu halu u centru Beograda.

„Da bi ponudili omladini sa Zvezdare, Crvenog Krsta, celog Beograda i Srbije jedan ovako velelepan objekat sigurno ne bi pomislili na to, a kamoli uspeli da nije bilo našeg predsednika Aleksandra Vučića“, kaže Ivković.

„Iako smo o mnogim stvarima drugačije mislili, pretpostavljam da je i danas to tako, lako smo se dogovorili oko Radničkog i šta je potrebno da se uradi. Dušan je bio skromniji, on je želeo da Radnički što manje košta državu, pa smo krenuli sa idejama, dva, tri, četiri miliona, oni su bili zadovoljni i na kraju smo došli do 15 miliona, a računam da će to biti i malo više, ali nije problem“, rekao je Vučić.

A svemu je prethodila šetnja kroz istoriju Radničkog.

„U stvari ranije su lopte bile od glatke kože?“, pitao je Vučić.

„Prve lopte su bile na sisak, sećam se moj burazer je stavljao palac kada je hteo da zakuca“, rekao je Ivković.

Nije samo košarka, pričalo se i čuvenim bokserima i rukometašicama Radničkog, o tome kako u Titovo vreme nije bilo lako dobiti orden, a nije lako, prokomentarisao je Vučić, ni danas. Bilo je vremena i za nekoliko šahovskih poteza… A da li su njima matirane ranije političke nesuglasice?

„Ja se stidim kompletne ove vlasti, na način na koji se vodi. Verovatno naš premijer računa ono što dopušta Ustav to su dva puta po pet godina, pa plus pet to je petnaest, pa ako mi ne reagujemo kao građani mislim da će naša država da bude potpuno uništena u periodu od narednih petnaest godina“, rekao je Ivković gostujući u emisiji Novi dan 12. marta 2017. godine.

N1: Opisujući situaciju u Srbiji rekli ste da vlada strah, gde je taj strah prisutan?

„Gde je prisutan? Na svakom koraku“, rekao je tada Ivković.

Dres Radničkog nosio je šezdesetih, a od ’80 do 2016. trajala je njegova uspešna trenerska karijera. Jugoslaviji i Srbiji doneo je sa Olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava šest medalja, od kojih su četiri bile zlatne. U Radnički se vratio, jer je, kako objašnjava, pre desetak godina pozvan rečima: Molim te dođi, uzeće nam Krst!

Komentari

Vaš komentar