Ivanuša: Propusnice poruka da je kovid ozbiljan problem koji može da se pogorša

Vesti 22. okt. 202108:49 > 12:1615 komentara
Podeli:

Situacija u Srbiji u vezi sa koronavirusom je teška, a uvođenje kovid propusnica je poruka da kovid postaje ozbiljan problem koji može da se pogorša, izjavio je direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da svako zna više od jedne osobe koja je umrla od kovida i podsetio da je dokazano da vakcinisani, ako se slučajno zaraze, manje šire virus nego nevakcinisani.

Naglašavajući da vakcinacija može da preokrene tok epidemije, Ivanuša je ocenio da će se efekat uvođenja kovid propusnica videti za nekoliko nedelja, ali da nijedana mera nije 100 odsto efikasna, pa ih treba kombinovati.

Pročitajte još:

Ivanuša je istakao je da Slovenija zajedno sa Srbijom spada među 10 zemalja u kojima je najveći broj novoobolelih i ukazao da su protesti protiv mera u Sloveniji „politički jer imaju političke zahteve“.

On je ukazao kako nema podataka da se novotkriveni delta plus soj korone brže širi ili uzrokuje teže oblike bolesti nego delta soj, ali da svi dokazi ogvore da „nema alaternative imunizaciji“ jer će pre ili kasnije svi biti u kontaku sa delta sojem.

Naglasio je da od posledica zaražavanje pre svega umiru nevakcinisani i da, iako je Srbija na Balkanu vodeća po broju vakcinisanih, to nije dovoljno.

Govoreći o zemljama koje su zbog visokog procenta vakcinisanih, poput Izraela i Velike Britanije, popustile mere, Ivanuša je podsetio da se nakon tog popuštanja povećao broj obolelih, ali da su zdravstveni sistemi tih zemalja i pored toga uspeli da adekvatno zbrinu teško obolele upravo zahvaljujući vakcinama.

Ivanuša je ukazao i da su države koje popuštaju mere na oprezu, a da će uvrstiti dodatne mere ukoliko to bude bilo potrebno i da uvode i terću dozu nakon određenog vremena kako bi se unapredila zaštita jer ona vremenom opada.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar