Ivanji: Pretpostavljam da su kod Šapića u pitanju živci ili direktiva

Vesti 16. sep 202209:289 komentara

Političar je tu da odgovara na pitanja, a ne da komentariše pojedine medije i novinare, rekao je urednik portala nedeljnika "Vreme" Andrej Ivanji, komentarišući ponašanje gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića prema novinarima N1. Kako je rekao, pretpostavlja da su kod Šapića u slučaju živci ili direktiva da se diskredituju pojedini mediji.

Gradonačelnik Šapić juče je održao konferenciju za novinare, na kojoj je burno reagovao na pitanja novinara N1 i Njuzmaksa, i diskreditovao novinare naše kuće, nazivajući ih lažovima.

Andrej Ivanji je u Novom danu ocenio da će toga biti sve više i više, jer su se promenili odnosi na političkoj sceni, i sada je i u gradskoj i u republičkoj skupštini prisutna opozicija, i predstavnici vlasti su primorani da slušaju različita mišljenja i neprijatna pitanja.

„Verujem da su to malo proboji emocija, ali naravno da to apsolutno nije u redu. Političar je tu da odgovara na pitanja, a ne da komentariše pojedine medije i novinare“, rekao je Ivanji i podsetio da je Šapićeva mantra dok je bio u opoziciji bila upravno suprotna – da je on pristojan, odmeren, i da neće da ulazi ni u kakve svađe.

„Očigledno da se tu nešto promenilo, a ja ljudski pretpostavljam da su tu u pitanju živci, ili direktiva – kad vam se oni obraćaju, diskreditujte ih i onda ne morate da odgovarate na pitanja“, ocenio je Ivanji.

Krstaški vokabular patrijarha je nešto novo

litija protiv prajda
Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Neizbežna tema prethodnih dana je i održavanje Evroprajda u Beogradu, i odluka policije da se zabrani šetnja koja je u sklopu te manifestacije planirana za subotu.

Ivanji je rekao kako pretpostavlja kako se, kada se Srbija, uz podršku Vlade, prijavila da bude domaćin Evroprajda, mislilo da ćemo doći do tačke da ta manifestacija bude ono što je na zapadnoj hemisferi – karneval koji promoviše slobodu i toleranciju.

„Međutim, avaj, ne. Jeste se to isprepletalo sa svim i svačim, počev sa ratom u Ukrajini“, rekao je Ivanji i ocenio da su početak Evroprajda, litija protiv njegovog održavanja i sednica Skupštine o Kosovu, tri poglavlja jedne te iste teme.

Kazao je da nije neuobičajeno da je Crkva protiv homoseksualnosti i jednopolnih brakova, ali da je „krstaški vokabular patrijarha“ i kampanja u koju je krenuo, nešto novo, čak i za Srbiju.

Patrijarh je, kako je rekao, prešao granicu između sekularne države i crkve, zahtevajući da se povuku udžbenici iz biologije, ali je prema njegovom mišljenju, još spornije to što je ministar prosvete Branko Ružić reagovao i zatražio da Nacionalni prosvetni savet još jednom te udžbenike proveri.

Kada je reč o samoj Evrorpajd šetnji, Ivanji je ukazao da je država priznala da nije u stanju da obezedi ustavom garantovana prava jednoj manjini.

„I dolazimo do apsurda da će oni koji prete da će da vošte i mlate pripadnike LGBTQ populacije, održali tri svoje litije koje nisu zabranjene zato što su oni ti koji ugrožavaju red, mir i javnu bezbednost, a oni koji bi trebalo da su zaštićeni, njima se zabranjuje to pravo zato što oni drugi prete da hoće da ih mlate“, istakao je gost Novog dana.

Ivanji je rekao i da je daleko od toga da je Prajd najveći problem srpskog društva, ali je podsetio i da su zemlje gde položaj LGBTQ zajednice nije pitanje, bez izuzetka funkcionalne demokratije, a tamo gde jeste, bez izuzetka nefunkcionalne demokratije.

Vučićev skupštinski rijaliti

Tanjug/Rade Prelić

Osvrćući se na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, Ivanji je ocenio da je predsednik Vučić igrao na domaćem terenu sa pripremljenim scenarijem, i da je sve pretvoreno u skupštinski rijaliti.

„Opozicioni poslanici su imali priliku konačno sve i svašta uživo da kažu, ali su bili preplavljeni Vučićevim besedama, bujicama njegovih reči i njegovih poslanika (…) Sa stanovišta Vučića i njegovih pristalica, on je u suštini bio odličan, samo kakve to veze ima sa parlamentarizmom, demokratijom i institucijom Skupštine“, upitao je Ivanji.

Komentari

Vaš komentar