Ivanji o Šariću: Nemoguće da se sve to dešavalo bez zaštite visoko iz države

Vesti 15. apr 202209:18 > 10:04 5 komentara
N1

Urednik portala Vreme Andrej Ivanji kaže da ni najmanje nije očekivao hapšenje Darka Šarića, koji se sad tereti za novo krivično delo - organizovanje kriminalne grupe koja je izvršila najteža krivična dela, ali da ga interesuje koliko će visoko u smislu hijerarhije istraga otići. "Nemoguće je da se tako nešto dešava bez zaštite dosta visoko iz države, a istraga se kod nas zaustavlja uglavnom negde na sredini, kao u slučaju (bivše državne sekretarke MUP Dijane) Hrkalović. Interesuje me da li će istraga ići do političke pozadine, ne samo izvršne", poručuje Ivanji.

Povezane vesti

Upitan kako tumači navode da je Šarić iz Specijalnog suda telefonom naručivao ubistva, on ističe da je spektakularno ako je stvarno sa nanogicom to sve radio, ali da mu isto tako „nije najlogičnije uhapsiti nekoga ko je u suštini već uhapšen“.

Šarić se od kraja prošle godine nalazio u kućnom pritvoru u vili u beogradskom naselju Dedinje, nakon što je sedam godina i sedam meseci proveo u pritvoru. Protiv njega je u toku postupak po optužnici iz 2010. godine u kojem mu se sudi za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Osim za šverc kokaina, Šariću se sudi u još jednom postupku – da je zajedno sa grupom saradnika oprao više od 20 miliona evra. Šarić je krajem jula 2020. prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali ova presuda još nije konačna pošto apelacija nije ni počela da razmatra žalbe na nju.

Ivanji ocenjuje da je organizovani kriminal „uvek negde povezan sa politikom“ i pita se kako se sve to Šarićem dešavalo pod aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

A kako tumači ponovno pojavljivanje u žiži javnosti Uroša Mišića koji je odslužio kaznu od pet i po godina zbog napada na policajca na utakmici, kada mu je u usta gurnuo baklju, a koji je takođe uhapšen u sklopu jučerašnje akcije hapšenja, Ivanji ukazuje da su „ti ljudi tu sve vreme, eventualno dobijaju neke uslovne kazne ili odu malo u pritvor, on dođe kao stari medijski poznanik“.

„Pod velom navijača se kriju organizovane kriminalne grupe – to je takoreći pešadija koja nelegalno i vidljivo ide ulicama Srbije“, navodi Ivanji.

Rat u Ukrajini: Svet na raskrsnici

Komentarišući rat u Ukrajini, kaže da je na delu pad istorijske krivulje, a da je eskalacija negativnog trenda napad Rusije na Ukrajinu.

Povezane vesti

Ocenjuje da se sve promenilo, kao i da sankcije pogađaju žestoko Rusiju, ali itekako i zapadni svet i ne vidi se izlaz iz te situacije.

„Imali smo kovid krizu, koja je strahovito uticala na svetsku ekonomiju, i taman je svet počeo da dolazi k sebi, došla je ova ukrajinska kriza i preti da svetska ekonomija padne u recesiju sa nesagledivim posledicama, a najgore prođu zemlje koje se stalno bore za svoj socijalni, ekonomski status, kao što je i Srbija“, ocenjuje Ivanji.

Dodaje da je „svet na ivici i sigurno na raskrsnici, i nemoguće je u ovom trenutku predvideti u kom pravcu će da ide“.

„Istorijski točak počeo je da se kreće unazad i pitanje je gde i kako može da se zaustavi“, zaključuje Ivanji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare