Ivanji: Koliko koštaju sankcije, ako ih uvedemo ništa od prijateljske cene gasa

Vesti 23. maj 202213:24 > 17:21 24 komentara
N1

Urednk portala nedeljnika Vreme Andrej Ivanji rekao je za N1 da vlast vodi marketinšku politiku, a ne državnu i da bi bilo najnormalnije da se građani smiruju i da se izađe sa planom i programom. "Siguran sam da bi sankcije Rusiji mnogo koštale Srbiju, ako uvedemo sankcije ništa od prijateljske cene gasa. To bi bio ogroman udarac na privredu Srbije, treba reći koliko koštaju sankcije, koliko je spremna Evropska unija da to plati, nemamo ništa konkretno - dramatizaciju, uvođenje straha, jahače apokalipse", kaže on.

Kaže da mu se sve to čini kao neki medijski alibi štagod odlučio predsednik Vučić.

„Zna se da je Srbiji mesto u Evropi, neka istraživanja pokazuju da veliki broj građana nije sklon uvođenju sankcija Rusiji i pridruživanju NATO. Valjda smo mi neka demokratija, želimo da budemo funkcionalna demokratija. Ovo je marketinška politika, i kada se ide sa izjavama u javnost meri se da li je pao rejting. To što se Srbija u Generalnoj skupštini UN priključila sankcijama, da ali kako – ‘braćo, Rusi, morali smo’. Usklađivanje sa politikom EU, a Srbija je kandidat, to su mali koraci uvođenje sankcija Belorusiji, neubedljivo i uz izvinjenja. Ova vlast, oni imaju ozbiljan problem je l’ se SPS oglašavao, Dačić je pre ko zna koliko vremena rekao ‘ne, ne’ i posle se ćuti. Prvo treba SPS treba da bude spreman na uvođenje sankcija Rusiji. Ko spominje formiranje Vlade, što Beograd nema izvršnu vlast, to je neverovatno, onda da bi se sve to prekrilo stalno neki apokaliptični scenario, predstave koje stalno slušamo, ne znam…“, kazao je Ivanji.

Povezane vesti:

Govoreći o izjavi ambasadora Hila, koji je izjavio da u životu moraju biti pravljeni izbori, da je ovo takav trenutak i da za Srbiju postoji samo jedan put – Zapad i Evropska unija, Ivanji je rekao da je to obraćanje upućeno onom delu Srbije koji je naklonjen Rusiji.

„Slično kao ambasadori Kvinte kada su se obratili, zbog čega Srbija treba da se priključi osudi ruske agresije u Ukrajini, isto je bilo – građani koji su prozapadni, njima se ne vredi obraćati. To je upozorenje, vrlo je jasno sa kojim mandatom je Hil pristao da ga izvuku iz penzije i pošalju ovde, vrlo je jasno koja je pozicija Amerike, ja to čitam kao upozorenje, ali ne mogu da procenim koji efekat to izaziva kod stanovništva – to će zavisiti od predsednika“, smatra Ivanji.

O reakciji ministra policije Aleksandra Vulina na Hilove reči, kaže da je on loš policajac.

„To je ono što Vulin radi godinama, on je loš policajac, sve poruke u regionu, bilo ko da se drzne da progovori, eto Vulina u funkciji da izigrava lošeg policajca, to je u dogovoru sa Vučićem, te igre možete da igrate neko vreme, ali Srbija je došla u situaciju da te igre više ne pale. Ja ne verujem da to što Vulin kaže neko uzima ozbiljno, to je više upućeno domaćoj javnosti, ko sluša Vulina i šta on predstavlja, radi ono što mu kaže predsednik države“, rekao je sagovornik N1.

Pretpostavlja da su pregovori sa ruskom stranom o ceni gasa odavno u toku, na ekspertskom nivou i daje pridavanje značaja Aleksandru Vučiću to što će se sastati sa Vladimirom Putinom.

„To je veoma značajno za Srbiju, ako posle toga budemo znali po kojoj će ceni Srbija plaćati gas moći ćemo da znamo opredeljenje Srbije. Srbija je postala bitna, sve što se radi postaje bitno, sve se meri i vaga, dosta će sve to ići bržim tempom“, kaže i dodaje da ne zvuči logično da posle eventualne povoljne cene gasa uvedemo sankcije Rusiji.

„To je pitanje tih pregovora ko šta da, a tome ne dobijamo informacije, inače ih ne dobijamo, stalno smo dovođeni u situaciju da na osnovu poluinformacija izvodimo zaključke, umesto da to rade ljudi koji su na vlasti“, zaključio je Andrej Ivanji.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare